Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de de setembre del 2014 | 19:30
Recull de premsa

Gifreu: "La defensa pública d'una de les dues opcions polítiques atempta contra la democràcia liberal"

"Cert que aquí el debat sobre la independència de Catalunya és ben viu i general. Però es tracta d'un debat difús, dispers, sovint confusionari, per manca d'un final clar i definit".

El professor de comunicació de la UPF, Josep Gifreu, ha indicat a un article que la campanya pel sí i pel no d'Escòcia "resulta exemplar en molts sentits" i ha lamentat que aquí el debat sobre la independència de Catalunya "és ben viu i general" però es tracta d'un debat "difús, dispers, sovint confusionari, per manca d'un final clar i definit que requeriria òbviament una campanya final regulada abans de la votació".

"Per la mateixa falta d'acord --ha continuat-- també s'ha dificultat o negat la realització a Catalunya i a Espanya de debats serens, racionals i plurals, sobre qüestions de fons que serien crucials per al nou estat català, com ara les finances, la corrupció, la política internacional, la seguretat i defensa, l'educació, la investigació, el règim lingüístic o l'espai radioelèctric. Un procés de debat tan rellevant com aquest necessita una llarga etapa de maduració i deliberació". 

El professor ha continuat: "La comunitat catalana ha demostrat aquests anys la voluntat de situar al centre del debat social i polític el nou horitzó de l'estat propi. [...] Ara l'etapa de deliberació ja sembla esgotada. Caldria passar, com en tot conflicte polític, a la fase de decisió final. Una fase per a la qual les democràcies occidentals han ideat el procediment de la campanya de propaganda prèvia a la votació".

A l'article, Gifreu ha sentenciat que la campanya és "la garantia de l'expressió pública de les posicions en conflicte i de l'exercici responsable de la decisió del vot pels ciutadans" i ha conclòs que la "impossibilitat de poder arribar al final de la deliberació gràcies a la defensa pública i pautada d'una de les dues opcions polítiques –sobretot a través dels grans mitjans com ara les TV generalistes– atempta contra els fonaments de la democràcia liberal".

L'autor de l'article ha argumentat els per què: "Perquè comporta efectes nefastos per a la convivència i la bona salut democràtica. Distorsiona els termes del debat per la pressió dels poders fàctics i mediàtics i la negació de la igualtat d'oportunitats als oponents. Provoca la banalització dels arguments. Converteix en pur espectacle les aparicions dels polítics. I frustra en la gran majoria dels ciutadans les expectatives de resolució pacífica i democràtica del conflicte".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat