Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de de novembre del 2015 | 10:30
Recull de premsa

Gifreu:"El poder d'estat no admet altra definició de ciutadania que l'espanyola, unitarista i excloent"

En un article al Punt Avui el professor de la UPF Josep Gifreu arran del es imatges que ens està deixant el drama migratori que està colpejant Europa en els darreres mesos ens diu que aquestes  "obliguen a qüestionar els tòpics de la globalització i de les utopies cosmopolites".

Així, per Gifreu "Contra l'anarquia del sistema global, només els estats nacionals democràtics poden aspirar (encara) a negociar parcel·les d'autonomia, de respecte i de benestar per als seus ciutadans" però per això ens remarca Gifreu "Ai, però primer cal fer-los ciutadans! Perquè és l'estat qui continua donant certificats de ciutadania. És l'estat la font legitimadora de la identitat (nacional). I per tant, també el poder determinant de l'alteritat"

I destaca que "A l'Europa actual, la reemergència dels estats nacionals no para de manifestar-se en cada episodi de crisi. Ciutadans i institucions, bancs i empreses, llengües i cultures, tothom confia més (encara) en la protecció i seguretat del propi estat que no pas en instàncies llunyanes, europees o internacionals"

Tot plegat segons Gifreu fa que a "Catalunya, la percepció de la força de l'estat nacional ha anat creixent en un doble sentit. D'una banda, per l'actuació compacta de l'Estat espanyol en contra del procés sobiranista. El poder d'estat –del cap d'estat al TC, del govern a l'oposició, de la gran banca als sindicats, dels mitjans de comunicació a la intel·lectualitat orgànica– no admet altra definició de ciutadania que l'espanyola, unitarista i excloent".

I conclou "D'altra banda i en contrapartida, el catalanisme polític, la força pluripartidista que ha vertebrat la Catalunya postfranquista, ha evolucionat del pactisme a la vindicació de l'estat propi com a garantia de protecció de la identitat i de l'alteritat definides d'acord amb uns interessos nacionals propis. La majoria del nou Parlament, la declaració rupturista de dilluns i el discurs d'investidura del candidat Mas assumien solemnement el nou sentit d'estat que la nova política catalana ja no abandonarà".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat