Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de d'octubre del 2011 | 16:56
Recull de premsa · Economia

Cabana: "O ens n'anem tots al forat negre o bé haurem de ressuscitar les caixes"

L'especialista en economia Francesc Cabana ha alertat que "la incoherència és total" en la valoració de les caixes d'estalvis: "Diran que la culpa és de la Comissió Europea, però aquesta no pot impulsar fer disbarats".

Francesc Cabana

Alerta màxima de l'especialista en afers econòmics, Francesc Cabana, qui ha qüestionat els criteris del Banc d'Espanya a un article publicat al diari El punt - AVUI: "El Banc d'Espanya ha valorat Unnim en un euro i Catalunya Caixa en el 10% dels seus recursos propis. Dit d'una altra manera: Unnim ha perdut la totalitat del capital i reserves i Catalunya Caixa, el 90%. La pregunta és: se'ns donarà alguna explicació sobre com s'ha fet aquesta valoració?".

L'autor de l'article ha dit que en pocs mesos el Banc d'Espanya ha passat "de considerar que aquelles dues caixes havien fet els deures i que complien les normes de solvència, a considerar que estaven en fallida total i havien de ser intervingudes", per la qual cosa Cabana s'ha preguntat si hi ha hagut "possibilitat de diàleg entre les caixes" o no: "La reflexió és al mateix temps un clam, per part meva. Tots els economistes seriosos estan d'acord que els grans bancs d'inversió de Wall Street i la banca internacional tenen una gran responsabilitat en l'origen de la crisi econòmica. Les escoles de negocis, començant per la Harvard Business School, tampoc se salven".

Cabana ha denunciat que el resultat és que "els grans bancs de negocis i alguns bancs internacionals, que van ser nacionalitzats temporalment a final del 2008, encara continuen fent-ne de les seves, i al capdavant del món de les finances", amb l'afegit que a l'Estat espanyol "un govern d'esquerres s'ha carregat la majoria de les caixes d'estalvi, indiscriminadament, o sigui, aquelles entitats financeres [...] que destinaven una part dels beneficis a obra social".

Cabana ha volgut fer saber que "s'està dient que s'han d'introduir valors ètics en el teixit productiu" però que, de manera incongruent, "liquidem o quasi liquidem unes entitats de gran interès social". "Si n'hi havia algunes que feien el ximple o estaven mal gestionades ─ha continuat l'autor d'El crepuscle de les caixes─, s'havia d'haver exercit un control més eficient per part del Banc d'Espanya, i aquest no hauria hagut de caure en la contradicció de condemnar el que abans havia beneït. La incoherència és total".

Francesc Cabana ha conclòs que, tal i com van les coses, "o ens n'anem tots al forat negre que anunciava The Economist la setmana passada –"tingueu por", deia– o bé haurem de ressuscitar el model de societat que està al servei dels clients, del personal que hi treballa, i de la comunitat on actua. O sigui, les caixes".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat