Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de de novembre del 2010 | 15:05
Recull de premsa · Economia

Guillem López Casasnovas: "Si l'economia no revifa, algunes caixes seran història del passat"

Foto: L'econòmic.cat · El catedràtic d'Economia, Guillem López Casasnovas, adverteix que les caixes d'estalvi passen per un moment crític. Apunta, en una entrevista al setmanari l'Econòmic, que només la recuperació de l'economia i de l'ocupació poden contribuir a la supervivència del model. L'economista afirma que "si l'economia no es recupera aviat, si continuem amb un índex de morositat creixent i els actius de les entitats segueixen perdent valor, en definitiva, si no creem ocupació, el país passarà per una situació greu".

Adverteix que "sense revifament econòmic, algunes entitats podran acabar essent història del passat" i creu que "l'economia l'han de reviscolar els grans bancs, les caixes no poden assumir el risc". També explica que "caldria créixer set anys un 3% per tornar al nivell d'ocupació de l'any 2007". Sobre els bons de la Generalitat, creu que "és demencial que es pagui un 3% per la simple intermediació dels bons" i assegura que "el nou govern que entri previsiblement tindrà problemes per a retornar-ho i es veurà obligat de nou a emetre deute i si és el cas, a pagar tres punts més".

Segons el catedràtic d'Economia, el que recull aquest sobrecost és que "els mercats no valoren el deute de Catalunya en termes del seu PIB, sinó del magre finançament autonòmic del que disposa". s en aquest sentit que afirma que "les coses amb urgència no es fan bé". López Casasnovas també creu que la crisi ha palesat els punts febles de l'actual estat del benestar i considera que calen reformes i voluntat política per dur-les a terme. Creu que caldrà "o abaixar el nombre de jubilats o reduir la pensió mitjana".

Considera que s'ha d'optar per un procediment pactat més neutre i just, és a dir, "no tothom ha de jubilar-se als 67 anys. Aquella persona que ja ha estat 45 anys en el mercat de treball encara que en tingui 59 s'ha de poder jubilar". Finalment, afirma que la sanitat catalana està "necessitada d'un pacte com el de la recerca".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat