Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de de març del 2009 | 15:36
Recull de premsa · Cultura

Josep Gifreu: "Consens, raó moral i capacitat sancionadora, són asos que poden obligar les majors a negociar "

Barcelona · Josep Gifreu, Catedràtic de Comunicació de la Universitat pompeu Fabra, no s'ha quedat indiferent després de l'anunci de la primera llei del cinema en català. Així ho ha demostrat en un article al diari El Punt del passat 21 de març: "Per fi, un conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha gosat de fer entrar en l'agenda de prioritats del govern la incorporació del setè art en la cultura catalana. La meva enhorabona al conseller Tresserras i al segon govern tripartit. s una de les grans assignatures pendents de la normalització de la cultura catalana".


Gifreu cosidera que la llei del cinema és "més oportuna que mai perquè resulta tan evident la capacitat de producció, la creativitat i la projecció del nostre cinema, que tots els sectors de la producció i comercialització reclamen polítiques coherents i ambicioses". "En termes quantitatius -continua Gifreu-, la producció audiovisual catalana se situa als llocs alts d'Europa: el 2007 va produir 29 llargmetratges amb capital totalment català (dels 70 participats), 30 telefilms i 40 documentals per a televisió". El catedràtic de Comunicació també considera necessària la llei "per tal d'intervenir d'una vegada en la vergonyosa imposició doblement colonial que les majors han naturalitzat durant setanta anys". Gifreu explica que "només gràcies a TV3 s'ha pogut reparar en part la perversa recepció imposada del cinema internacional", i considera que la llei "emprendrà per primer cop la protecció dels drets elementals dels catalans com a espectadors, fins ara ignorats en la distribució i exhibició".

Segons Gifreu, la nova llei definirà un nou model de regulació de les activitats cinematogràfiques i podrà abordar el conjunt dels problemes dels sectors implicats. Per aquest motiu, considera que hi ha cinc línies a destacar. "Primer, la proposta d'un Acord Estratègic per al Foment de l'Activitat Cinematogràfica, -diu Gifreu- que el govern obligaria a signar entre la CCMA, l'ICIC i l'ICF, de cara a la coordinació i planificació de recursos i projectes". "Segon -continua el catedràtic-, la creació d'una xarxa pública de sales i la creació de l'impost sobre el doblatge, per tal de potenciar l'exhibició del cinema fet a Catalunya". La tercera línia que destaca Gifreu, en el cas del cinema internacional doblat, és l'obligació de distribuir còpies en català i en castellà en una proporció del cinquanta per cent. La quarta, l'impuls a la distribució de la versió original subtitulada, amb subtítols disponibles en català i en castellà. "I finalment", conclou Gifreu, "l'especial atenció a les necessitats emergents de producció per als nous canals de distribució (internet, telefonia, videojocs i altres)".

Per finalitzar, Gifreu creu que aquesta primera llei del cinema català "suscitarà campanyes d'oposició per parts dels distribuïdors i de sectors polítics espanyolistes", però també considera que la llei "ha d'aconseguir un ampli consens del Parlament. Consens, raó moral i capacitat sancionadora, són asos que poden obligar les majors a negociar les noves clàusules del contracte".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat