Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de novembre del 2013 | 17:50
Opinió · Societat civil
Àngels Folch
Mestra

Mirada crítica i analítica d'una notícia

Aquests dies, hom s'adona més que mai de la necessitat que a l'escola s'ensenyi a llegir els mitjans de comunicació amb esperit crític i capacitat d'anàlisi. Si no hi posem aviat remei, acabarem empassant-nos tot el que ens tirin a sobre. Només un poble capaç de llegir la realitat sense a prioris ni fanatismes, pot ser lliure.

Hem repetit tantes vegades que l'Estat utilitzarà totes les eines al seu abast per dividir-nos, per fer naufragar el vaixell o per fer descarrilar el tren, però sembla que alguns no saben realment a què ens referim quan ho afirmem. Ens referim no només a què l'Estat es negarà en rodó a negociar i/o a parlar, i per descomptat a pactar; no només que ens escanyarà econòmicament, com ja fa de fa temps; no només que ens desprestigiaran i insultaran; no només que mentiran i sembraran confusió, no només que negaran l'espoli fiscal, no només que ens tractaran de nazis i dictadors…

Quan afirmem que utilitzaran tots els mitjans volem dir tots també desprestigiant les poques eines d'Estat que tenim com per exemple els Mossos d'Esquadra. I per fer-ho, com a bons manipuladors, aprofitaran els nostres punts dèbils. No ens podem permetre ser ingenus pensant que l'adversari se li veu sempre el llautó i és transparent. L'adversari és poderós i té molta informació que nosaltres no tenim, els seus tentacles són molt llargs i pot moure molts fils. És hábil i astut i té prou coneixements de psicologia humana en general i de la catalana en particular com per saber perfectament quins són els nostres punts dèbils. Sap per on ha d'atacar i ho fa a consciència.
L'atac als Mossos pot venir del mateix cos, de fora, o dels dos llocs a la vegada. Tinguem-ho present!"
Els catalans mai hem estat amants ni d'exèrcits ni de policies i per aquí tenen una escletxa on poder sembrar la discordia. Saben quins hams han de posar perquè els piquem. Probablement, en algun moment, no gaire llunyà, necessitarem que els Mossos ens protegeixin o protegeixin les nostres institucions i necessitarem que una de les poques eines d'Estat que tenim, els Mossos, tingui el nostre reconeixement i suport per a poder controlar la situació.

Una de les coses que pot fer més mal al procés és desprestigiar les poques eines que tenim, sembrant la desconfiança entre la ciutadania envers els que ens hauran de protegir, fent-los perdre tota autoritat. L'atac als Mossos pot venir de dins, del mateix cos, de fora, o dels dos llocs a la vegada. Tinguem-ho present!

No hem de deixar que es produeixin actuacions il·legals per part de cap policia, però tampoc ens podem empassar tots els hams. Amb les actuacions il·legals, un cop demostrades s'ha de ser impecable i implacable, però per no picar l'ham hem de deixar que la justícia actuï i creuar els dits esperant que sigui imparcial i justa.

I una altra cosa que podem fer preventivament és aprendre a llegir les notícies amb mirada analítica i crítica. Per això aquest document Mirada crítica i analítica d'una notícia em sembla que pot ajudar a educar aquesta mirada.

En aquests moments de gran trascendència per al futur del nostre país, i en conseqüència també del nostre furtur i del dels nostres fills i néts, només depèn de nosaltres evitar que caiguem innocenment en els paranys que ens aniran posant a mesura que anem avançant cap a la independència. I aquest tema dels Mossos urgeix que l'entomem de cara i públicament, evitant que es converteixi en un polvorí. És que algú pensa de debo que els Mossos són una policia menys preparada, menys democràtica i menys ètica que la Policía Nacional o la Guárdia Civil? És que potser algú preferiria que la seguretat de Catalunya tornés a passar a mans dels "Grisos" o de la "Benemèrita"?

Males pràctiques per part dels Mossos ni una, però per part dels mitjans de comunicació tampoc.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat