Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 10 de de novembre del 2010 | 14:30
Opinió · Societat civil

Ni ofici ni benefici

Barcelona · El col·lectiu de joves que ha rebut l'etiqueta Ni-Ni ha esdevingut darrerament un dels centres d'atenció de la situació econòmica i social del país. Signifiquen una part del present i també una possibilitat creixent de futur. Joves fills del consumisme, amb dèficit de transmissió dels valors i de la cultura de l'esforç i de la superació, sense al·licients ni aspiracions per a guanyar-se el futur professional ni per a créixer com a persones. Ni estudien ni treballen perquè l'única aspiració que tenen és anar superant com es pugui un dia a dia que, en malaurats temps de crisi, encara els allunya més del conjunt central de la societat...

Ens trobem a tocar d'eleccions i hi ha massa qüestions que poden patir la banalització del ràpid calendari electoral, que fa passar l'actualitat d'un tema a un altre sense parar, acompanyats de titulars periodístics i sense tractar amb la profunditat necessària, cosa que acostuma a voler dir sense donar-hi la solució corresponent.

El tractament frívol d'aquesta nova realitat encara s'accentua més amb la conversió en espectacle televisiu d'alguna cadena espanyola que els aplega en una casa amb l'excusa de donar-los normes, responsabilitats i feines que els facin prendre les regnes del seu futur mitjançant el treball.

Aquestes noves realitats necessiten coneixement, atenció i dedicació, actuació social i econòmica, no focalitzar-hi a sobre els llums de les càmeres i dels flaixos per a després tancar-los de cop i abandonar-los per una altra cosa.

Aquests temps de crisi, de malestar social generalitzat, de desafecció i desinterès ciutadà i col·lectiu provoquen danys i efectes perniciosos, tant d'abast personal com en l'àmbit general. Precisament quan més s'afebleix la xarxa familiar i ciutadana és quan més convé tornar a enfortir el conjunt de la col·lectivitat, quan cal tornar a donar sentit a l'actuació de les administracions per a evitar l'evasió o l'escissió de grups importants que ja no s'hi identifiquen i se senten rebutjats.

Només coneixent causes, motius i realitats d'aquesta situació, concentrant esforços i actuant coordinadament, posant al seu servei tots els ressorts de la societat, treballant al costat de les famílies, acostant l'oferta educativa o l'oferta laboral, aquests joves podran trobar estímuls i camins vitals.

Malgrat que els temps canvien i que per a molta gent el valor del treball ja no és el centre i motor de la seva vida, com a societat no ens podem permetre l'abandó d'aquestes persones convertides en sense ofici ni benefici. El repte és nou i previsiblement dur -ens diuen que ja es tracta del 15 % d'entre els nois i noies de 16 a 24 anys-. Però de la seva victòria o derrota també en depèn, en gran mesura, la sort del nostre país i que Catalunya pugui tirar endavant d'una manera cohesionada.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de
Opinió · Política catalana
Dos judicis... o un?
Opinió ·
Viatge a la pròpia responsabilitat
Opinió · Política
La llengua un objectiu prioritari
Opinió · Societat civil
Mobilitzacions virtuals
Opinió · Política
TV3PV: qui pagarà la multa?
Opinió · Política
Política exterior
Opinió · Política
La fermesa de Felip Puig
Indica publicitat