Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de de febrer del 2014 | 16:26
Crònica

El president i la societat civil fan la feina. I la classe política?

El president, amb la seva tasca diària i amb les seves declaracions dels darrers dies a La Vanguardia i al programa Salvados de La Sexta, fa la seva feina amb seriositat i dignitat nacional. També l'ANC, Òmnium, l'AMI i les actituds positives d'ERC i la campanya pel Sí-Sí del CDC són elements que ens permeten donar el pas endavant.

Però trobem a faltar que la majoria de la classe política actual estigui a l'altura del moment més important de la història dels darrers 300 anys. Som en un moment excepcional i calen actituds de coratge i fermesa: cal posar per davant els interessos del país als personals i de partit.

Som conscients que estem en una crisi econòmica i social gravíssima de la que en són protagonistes els 800.000 catalans que es troben a l'atur, i les repercussions socials que això comporta s'han de solucionar de manera prioritària.

Però, per què no diem, d'una vegada, que això és impossible en un marc espanyol en el qual els catalans no decidim res i que, a més de l'espoli, patim també l'intent de conduir la nostra expansió econòmica? Tots sabem què està passant i per què. Per què, doncs, tants dubtes? Per aquells qui prioritzen la qüestió social cal dir-los que aquest país està canviant i molt de pressa, i que la majoria social vol la independència nacional però també i a la vegada vol canviar l'estat de les coses que desestabilitzen la nostra societat: la corrupció, l'abús de les elits poderoses, les desigualtats, les retallades del model social europeu... i avui tothom inclou aquestes fites com quelcom irrenunciable en el nou estat nacional i social català.

Podem entendre que els poders fàctics i aquells qui viuen del negoci de la dependència amb Madrid, o els qui són "quinta columna" espanyola, tindran el fre de mà posat i intentaran fer torpidejar el procés. Però la nostra classe política, ¿quina por té? Les seves cadires? La resignació davant de les dificultats? La por a l'Estat? La manca de convicció? O no creure's que veritablement sigui possible el projecte sobiranista? Què passa? Debilitat o incompetència?
Espanya haurà d'entendre que el conflicte català no és una simple qüestió econòmica o de dèficit, sinó una qüestió de dignitat nacional"
Els propers mesos són vitals per la construcció nacional del nou Estat. Espanya, el nacionalisme espanyol i els seus aparells enduriran la seva ofensiva i davant d'això hem de respondre de totes maneres menys amb violència. Haurem d'armar-nos ideològicament i oposar-nos amb força, valentia i, si cal, amb insubmissió tot organitzant noves grans mobilitzacions que ensenyin a Espanya i al món quina és la voluntat dels catalans. 

Espanya no podrà oposar-se a la nostra gran majoria social, i això ho sap: no podran --com sempre han fer de manera històrica--, usar la violència, perquè són prou intel·ligents com per entendre que el primer que la utilitzi perdrà la raó democràtica davant del món i reforçarà així el clam d'independència dels catalans. Això els provoca histèria crispació i impotència. I saben que tard o d'hora hauran de cedir i acceptar el democràtic dret a decidir. 

Espanya ha de reflexionar i haurà d'entendre que el conflicte català no és una simple qüestió econòmica o de dèficit fiscal, que també és una qüestió de dignitat nacional dels catalans. Catalunya vol ésser i no se sent espanyola, vol ser ella mateixa, no vol seguir demanant permís per parlar la seva llengua ni per defensar la seva cultura, la seva idiosincràsia, i vol existir al món deixant de ser invisible.

A la vegada, Catalunya sent un gran apreci pels ciutadans espanyols, no pas per les seves elits i els seus poderosos i les seves castes. Espanya i Catalunya han d'entendre's aquest any 2014 perquè després del dret a decidir caldrà negociar la permanència diferent i reconeguda en el si d'un estat plurinacional o el divorci i el veïnatge del futur. Espanya i Catalunya ens necessitarem mútuament per treballar conjuntament en la construcció d'una Europa de llibertat i pluralitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat