Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 22 de de març del 2012 | 17:08
Opinió · Política
Miquel Strubell
Sociolingüista

Les veus a favor

Les veus a favor de la independència van cridant cada cop amb més força. Així, l'economista Elisenda Paluzie, una de les persones que ha estudiat a fons l'escala del d'eficit –o espoli- fiscal de Catalunya, reconeix que "Espanya és el problema, com abans abandonem el llast abans podrem construir un projecte de societat seriosa".

El gran teòric de la comunicació, Josep Gifreu, per la seva banda, veu que continuar pertanyent a Espanya és un luxe que no ens podem permetre, i menys en una època d'escassetat: "El cost de no disposar d'estat propi comporta dependències frustrants i asfixiants". Arcadi Oliveres ens recorda que no s'ha d'assolir la independència només en raó al benefici econòmic, sinó també "per la història, la llengua o el sentiment nacional. Voldria que la Catalunya independent fos encara més solidària amb el món del que ho és ara per ara".

Però també de sectors no independentistes la via de la sobirania es considera interessant: així, l'exconseller socialista Antoni Castells afirma sense embuts que "la independència política de Catalunya és viable econòmicament". I qui hauria pensat mai poder llegir aquest titular en el diari El Mundo? "Pujol dice que sin independencia Cataluña puede quedar como un país residual".
Diferents partits polítics estan cridats ben aviat a prendre una decisió inajornable: veurem si són capaços de d'optar per l'alliberament del nostre país agònic"
Després de l'èxit de la Caravana per l'Estat Propi celebrada al Maresme el 15 de gener, amb la participació de prop d'un miler de vehicles, l'embranzida del sobiranisme s'ha visibilitzat aquests dies, primer amb la constitució de l'Assemblea Nacional Catalana al Palau Sant Jordi el passat dia 10 de març, amb més de tres mil membres escampats arreu del país en més de 200 assemblees territorials; i després amb la 'flashmob' per la independència, que omple a vessar la plaça Catalunya, el passat diumenge.

La trobada –una flashmob és una concentració durant uns 10 minuts en un lloc públic- s'ha convocat a través de les xarxes socials i ha reunit prop de 5.000 persones de diferents edats. Els participants han demanat amb insistència l'estat propi, a crits de "In-inde-independència". Com tantes activitats, per editar el reportatge filmat s'ha fet una crida la ciutadania per la via del micro-finançament.

En definitiva, i al marge del gran moviment cívic en què la nostra societat es va articulant dia a dia, diferents partits polítics estan cridats ben aviat a prendre una decisió inajornable: veurem si són capaços de deixar de banda, d'una vegada, el que en Vicent Sanchis identifica com a "la covardia de les elits" catalanes, i optar per l'alliberament del nostre país agònic.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Strubell
Miquel Strubell
Sociolingüista
Opinió · Política
Incredibilitat
Opinió · Política catalana
Quan i com farem futur?
Opinió · Política catalana
Ja he dit que això és una guerra!
Opinió · Política catalana
Els representants de la CUP
Opinió · Política catalana
Congrés internacional: "Avenços recents en soscavar el procés d'independència de Catalunya"
Opinió · Llengua
Un privilegi?
Opinió · Política
Transitorietat
Indica publicitat