Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de d'abril del 2016 | 11:42
Opinió · Política catalana
Isidre Palmada
Professor

Sortir de la il·legalitat

Tothom se'n fot del compromís electoral de JxSí. Madrid en fa befa. La CUP no se'n fia. És endemés, pensen, una basa propagandística de primer ordre, amb molta declaració i prou. Els de JxSí no passaran d'aquí, diuen. 

Els tremolaran les cames. I de fet, no sembla que ni el Parlament ni el Govern es preparin per a cometre "una il·legalitat". Pels manifestants, que han votat JxSí, serà una gran decepció. Potser no repetiran la Diada16. Molts no hi veuen pressa, als partits independentistes. Noten una reculada. Un atzucac. Un silenci massa manifest. Els requeriments de la CUP els són menys gesticulacions. Perceben les alarmes.

El full de ruta de JxSí forçava la independència amb dos arguments: El calendari era l'espasa de Dàmocles que donava certesa i seguretat al projecte. La DUI n'era l'altre. La unilateralitat es silenciava i tanmateix, era l'argument principalíssim contra un referèndum quebequès. Una via impossible, perquè Espanya mai no serà el Canadà.

El 27S obliga a una nova consulta. El 80% dels catalans l'acceptaria i el 87% està disposat a reconèixer el resultat. No es pot exercir la unilateralitat sense una majoria palpable. La democràcia imposa. Tothom, menys Madrid, vol que així sigui. La necessiten els moderats (que no estan disposats a cap trencadissa legal i molt menys judicial). La necessita el món, els governs i les nacions. La necessiten els funcionaris, els mossos d'esquadra, etc. La necessiten els opositors a la independència per a conformar-se.

Puigdemont va recordar, amb autoritat, el calendari i el compromís electoral. Volia refermar la certesa i la seguretat.  La CUP li ha respost amb una moció que desafia al Constitucional. I tanmateix, hi ha en l'ambient una certa desconfiança. Res calma. Perquè ni el Parlament ni el Govern generen decisió i empenta. Giren la sínia com cobais. No van a cap i els manifestants estan esglaiats.

Per guanyar el referèndum que vindrà s'han de produir alguns escenaris que estan molt verds, en els preliminars. L'escenari del vot exterior és principalíssim. L'escenari de la diplomàcia també. De zero a deu quin país validarà aquesta consulta (que Espanya mai no admetrà)? JxSí i la CUP conformen les comissions que tramiten les lleis de desconnexió. Són les dues formacions, elles soles. I, pràcticament, ningú més. Perquè fer-les durar? Aquest referèndum, no serà un altre 9N?

Si es pretén passar de la legalitat a la legalitat, no serà dins l'escenari del 27S. En caldrà un altre. Més decidit i clar. Esdevindrà de les conseqüències d'una consulta a la ciutadania. Així doncs, deixem d'esperar i de guaitar a Espanya i cerquem el referèndum d'autodeterminació europeu. Ningú ens reconeixerà la sobirania, si no l'exercim.  Exteriors hauria d'enquestar als governs dels països i estimar el compromís amb els catalans. Després, hauria de dissenyar un full de ruta, amb un calendari curt. I posar-hi tot l'esforç. Els espanyols que accepten que els catalans tenim el dret de votar, hi estaran d'acord, amb aquest referèndum d'autodeterminació. I el defensaran.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat