Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 22 de d'abril del 2016 | 22:42
Opinió · Política catalana
Isidre Palmada
Professor

La hipoteca de la CUP

Els pactes que signa la CUP són com els de la hipoteca. Amb molta lletra petita. Penses que has signat una cosa. Després t'adones que hi havia un munt d'aspectes que ningú t'havia explicat, o bé s'havia banalitzat.

De cop, apareix la lletra petita. Que es fa gran, gran, molt gran, i..., com en les hipoteques, "assaboreixes" l'amargor de la vida i has de procurar de no fer el babau (ni semblar-ho).
El vot de la CUP, no és solament d'investidura. Penja d'un acord. Una signatura que va més enllà. Compromet la CUP a la governabilitat. Això els és una galera. Faci sol o bé tempesta, ells miren, des del Parlament, dins de la sala de reunions, al carrer. Ells, que són els de la mobilització, corren pels despatxos i, malgrat les samarretes, fan de polítics de saló, com... la resta de polítics. Els revé, sovint, la boca seca, les mans suoses i els zubs-zubs al cor.

La CUP viu un calvari personal. Maldorm cada nit. Li retrunyen els mots de CSQP i ICV que els recorden, dia sí i dia també, el suport de la CUP a la investidura de Puigdemont. En una de les intervencions més sonades, en el congrés d'ICV, un dels capitostos va sentenciar: "Mai, ni per acció ni per omissió, no hem fet ni farem president algú de dretes ni d'un partit corrupte". El dard feia diana. Els d'Endavant estan que trinen!

És, doncs, la malaltia qui en treu partit. La CUP sofreix una esquizofrènia política. Ells estan allí, on no volen estar, exerceixen, on no volen treballar. Mare de Déu santíssima! Quin dolor! Com en fan de mal, els escarnis de CSQP! Els de la CUP obren els finestrals del Parlament i bramen, a plena veu, al carrer: Mobilitzeu-vos! No serà el Parlament. L'estratègia és al carrer! Desitgen alliberar el remordiment. Volen tornar a les places i als casals. La contrició, la malaltia, els converteix en la lletra petita del pacte amb JxSí i fan veure la padrina als signants!

Aconseguir la Generalitat no ha estat cap beneiteria, ni per tirar-li llatinades. A l'ANC i a l'independentime li ha costat bous i esquelles. Aquests, ara, estan en xafarranxo de combat. El Govern i el Parlament són les eines de dominació democràtica. El llenguatge del món. Ara, les volen transformar, aquestes eines. Fer-les més poderoses i més útils. L'ANC i JxSí ja van fer la mobilització. Un exitàs de treball. No es tracta, doncs, de tornar-hi, només, als moviments socials. Sinó de convertir la Generalitat en l'eina principalíssima d'alliberament nacional.

La Generalitat ha de deixar de ser una institució autonòmica i ser un estat. Amb constitució i poders separats. L'ANC i JxSí s'han apropiat d'aquest ens per fer la revolució dels somriures. I saltar de la legalitat a la legalitat. És una estratègia. Una de les dues. L'altra pretén la independència des de la desobediència i el caos.

Les dues estratègies, tanmateix, han fet un pacte. Convindria que les dues seguissin un mateix full de ruta. La CUP hauria de deixar de marcar paquet i acceptar que les mobilitzacions organitzades per l'ANC i JxSí són d'alliberament. Veure-les, també, seves. Assumir-les. Per incorporar-se al treball de transformació de la Generalitat.Isidre Palmada

Banyoles, 22/4/16

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Isidre Palmada
Isidre Palmada
Professor
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política
Incredibilitat
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Orgull i satisfacció
Opinió · Política catalana
Jo acuso Sr. Eugeni Gay
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat