Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de de maig del 2016 | 00:00
Opinió · Política catalana
Miquel Sellarès
Periodista

La constitució catalana la decidirà el poble de Catalunya

Cada dia que passa  tinc més  la sensació que el voluntarisme d'alguns ciutadans  de bona fe ens pot acabar creant molts problemes en aquesta etapa final del  procés. I és que tot i que penso que és molt respectable que

disset ciutadans, que es creuen especialistes en diferents  matèries, elaborin un esborrany voluntarista i un tant utòpic de constitució per una hipotètica  futura República Catalana,també penso, a la vegada, que aquesta  no pot ser considerada  res més que un simple esborrany. Un esborrany  que en un futur es podrà tenir o no  en compte a l'hora d'elaborar per part del futur Parlament i les forces polítiques que el configurin la nostra Carta Magna. I és que la Constitució catalana la decidirà el poble de Catalunya.

Des del meu punt de vista  aquesta ebullició d'idees  i iniciatives que representen  per exemple: Constituïm, Reinicia i d'altres plataformes demostren la vitalitat del país i del sobiranisme però  també considero que aquestes no han aconseguit, almenys de moment,  arrossegar prou massa crítica ni suports seriosos ni  per part de  la societat civil, ni del món universitari, empresarial, financer ni tampoc de l'estructura funcionarial. I és que a hores d'ara la percepció en relació a questes iniciatives  es que no són més que una  espècie de  "jocs florals" per distreure's.

El que caldria, per tant,  seria aconseguir ampliar la consistència i la represantibilitat  d'aquestes diverses iniciatives sorgides des  del voluntarisme  per tal de convertir-les, si de cas, en plataformes  planificades i que comptin amb una  estratègia consensuada i dirigida per un estat major nacional.

Cal anar en compte, però, perquè tenim un estat en contra que té elements de documentació i anàlisi que avaluen constantment les passes que fa el sobiranisme i segons quines siguin aquestes podem acabar caient en el ridícul. A més a més, havent-t´hi com hi ha consens  en el fet que si no es produeix una validació internacional el Procés  no tirarà endavant, caldria  que tots els documents, projectes i esborranys que es realitzin al respecte  tinguin en compte quina valoració en faran els diferents organismes internacionals.

Per tant, considero que és necessari  un gran pacte de tot el sobiranisme per fer propostes que no espantin a ningú i que presentin Catalunya com una nació que vol tenir un estat  com tots els seus veïns tenen però  sense posar aquests  en qüestió i acceptant totes les coresponsabilitats  que un estat propi comporta.

Així doncs, si ho fem fem-ho bé i quan arribi el moment que el poble de Catalunya tingui la última paraula.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Miquel Sellarès
Miquel Sellarès
Periodista
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Opinió · Política catalana
Forcadell: La línia vermella
Opinió · Política catalana
2017: Mobilització, disciplina i discreció
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
Opinió · Política catalana
PP, Ciutadans i el PSOE: "Todo por la Pátria"
Opinió · Política catalana
Un pas endavant: Ara tots ferms !
Opinió · Política catalana
Puigdemont-Junqueras gaudiu de tot el meu suport i la meva confiança!
Indica publicitat