Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de d'octubre del 2016 | 10:12
Opinió · Política catalana
Xavier Ginesta
Periodista i professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

Deu ambaixadors per un Procés

Catalunya té projecte i Espanya navega a la deriva. Catalunya té un govern sòlid i l'Estat encara té un govern en funcions. El president Carles Puigdemont gaudeix de la confiança del seu Parlament, mentre que Espanya encara fa malabars per poder garantir la investidura de Rajoy i

perpetuar l'establishment del devaluat Estat de les autonomies (per cert, on alguns es dediquen a fer power points per ensenyar com aconseguir mordidas pels seus partits). Un projecte sòlid i la confiança d'un poble amb el seu President és el missatge que el màxim dirigent català va adreçar a l'audiència madrilenya que freqüenta els esmorzars d'Europa Press. Mentrestant, el govern del Partit Popular va tornar a fer el ridícul davant de la comunitat internacional: deu ambaixadors i cap ministre de Rajoy entre els assistents.

Que la carpeta catalana ha travessat fronteres és una evidència, que contrasta amb la miopia del govern espanyol en donar una resposta política a les reivindicacions d'un referèndum per a Catalunya"

El relat català cada dia és més consistent -no cal dir que el mateix President gaudeix de dots periodístiques demostrades- i això contrasta amb la judicialització del Procés que en fa Madrid, com a única resposta a les peticions de Catalunya. El buit que la política espanyola va fer a Puigdemont, però, contrasta amb l'interès que la intervenció del President va despertar entre el cos diplomàtic de la capital. Fins a deu ambaixadors van assistir a l'acte, entre ells alguns de prou representatius: el de França, el del Regne Unit, el de Bèlgica o el de Dinamarca. En definitiva, que el temut Quai d'Orsay i l'euroescèptic govern de Theresa May van parar l'orella i tenen informació de primera mà de cadascuna de les parts del conflicte; un aspecte que García-Margallo sempre havia intentat evitar.

Que la carpeta catalana ha travessat fronteres és una evidència, que contrasta amb la miopia del govern espanyol en donar una resposta política a les reivindicacions d'un referèndum per a Catalunya. Explicava Vicent Partal a El Punt Avui TV que "la diplomàcia són gestos"; i efectivament el Ministeri que dirigeix García-Margallo ha de prestar atenció a aquest desplegament diplomàtic a l'entorn de Puigdemont. En cap cas, hauria actuar únicament de manera reactiva com ha fet amb els cònsols honoraris de Letònia i Israel a Barcelona. Certament, l'Estat pot decidir com mou els seus fils diplomàtics, però la sensació que la realpolitik el pot avançar per l'esquerra cada dia pren més cos.

La legitimació d'un procés de sessió, expliquen politòlegs experts com Ivan Serrano (UOC), passa (entre d'altres) per la continuïtat històrica del relat i l'exhauriment de tots els canals possibles d'acomodació. El missatge de braços oberts que projecta la Generalitat per acordar les bases del referèndum, així com també la constatació d'una reivindicació que amb el temps ha passat del 15% al 50% a causa de la vulneració permanent que ha fet l'Estat de les seves obligacions autonòmiques, sembla un storytelling prou sòlid per captar l'atenció i guanyar complicitats dels actors internacionals. Una estratègia molt més intel·ligent que la política decimonònica amb què el govern del PP vol combatre el procés.

Xavier Ginesta

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Xavier Ginesta
Xavier Ginesta
Periodista i professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
Opinió · Política catalana
Els deures del PDeCAT
Opinió · Política
Entabanadors de ciutadans
Opinió · Política catalana
Ultrapassar la lògica dels espais polítics
Opinió · Política
Diàleg, postveritat i imperialismes
Opinió · Política
Les lleis immutables (o no)
Opinió · Política
Un gol per l'escaire
Opinió · Política
Remats no adoctrinats
Indica publicitat