Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de d'octubre del 2011 | 15:56
Notícia · Unió europea

El Parlament Europeu veu "absolutament imperatiu" i "crucial" el corredor mediterrani, i "inviable" el central

"Foradar les muntanyes és molt i molt car", alerta al govern espanyol el president de la comissió de Transports de l'Eurocambra

ACN · El president de la comissió de Transports del Parlament Europeu, el laborista britànic Brian Simpson, ha advertit al govern espanyol que la travessia central dels Pirineus "no és viable ni necessària". "Quan et poses a fer forats a les muntanyes el cost de l'obra esdevé molt i molt car", ha alertat en una entrevista a l'ACN. Simpson considera "absolutament imperatiu" i "crucial" construir el corredor mediterrani, connectant els ports catalans i valencians amb el centre i el nord d'Europa, i l'atlàntic, al País Basc, "tant de mercaderies com d'alta velocitat per a passatgers". La Comissió Europa farà públic el 19 d'octubre que no subvencionarà la travessia central, tot i la pressió del govern espanyol.

"Sé que és molt polèmic, però no estic necessàriament  convençut que calgui un tercer corredor: si França i Espanya se'l volen pagar i poden fer-ho endavant, però si em preguntes si és viable, honestament la meva resposta és que ho dubto", ha reconegut Simpson. "Dos corredors, per a passatgers i mercaderies, és el màxim", defensa l'eurodiputat laborista, conscient que la seva "opinió honesta molesta molta gent".

"No s'ha de ser cap geni"

"No s'ha de ser cap geni per entendre que, si la via del TGV francès s'acaba a prop de Perpinyà i la del TGV espanyol ja arriba a Barcelona, el més beneficiós seria connectar-les", argumenta Simpson. El responsable de Transports de l'Eurocambra està convençut que "és absolutament imperatiu" i "crucial" construir aquet corredor, "no només per a passatgers sinó també per a mercaderies", per "connectar els ports mediterranis espanyols", com els de Barcelona, Tarragona i València, "amb els de la resta d'Europa" i amb casa seva, "al nord-oest d'Anglaterra, a través del túnel del canal de la Mànega. Simpson també troba "essencial" resoldre "l'embolic de la diferència entre l'ample de via europeu" i l'ibèric.

El president de la comissió de Transports ha criticar l'intent de "polititzar" les infraestructures ferroviàries sense "tenir en compte quines són les necessitats de les regions i de l'Estat". Simpson ha alertat el govern espanyol que els TGV "no són barats" i que "no és necessari cobrir tota Espanya de línies d'alta velocitat, sinó només connectar les principals ciutats i França i Portugal". Els TGV poden millorar "l'ocupació, el creixement i el desenvolupament econòmic de les regions", però "també cal tenir en compte la despesa que suposen", s'ha queixat, referint-se al tren d'alta velocitat 'fantasma' a Albacete i Conca, que Renfe ha hagut de suprimir perquè només feien servir nou viatgers i costava 18.000 euros diaris.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat