Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 12 de de juliol del 2013 | 17:45
Notícia · Unió europea

Ernest Maragall promou un manifest per la unitat catalanista al Parlament Europeu

Nova Esquerra Catalana, partit fundat per Ernest Maragall, vol impulsar la unitat catalanista al Parlament Europeu a través d'una llista única sobiranista per les properes eleccions europees.

Barcelona · El partit d'Ernest Maragall, Nova Esquerra Catalana, ha presentat aquesta setmana el manifest Junts a Europa per promoure una candidatura unitària de cara a les eleccions europees amb l'objectiu de reclamar l'estat propi per a Catalunya.

A més de Maragall, el conseller de cultura, Ferran Mascarell, també s'hi ha afegit a la iniciativa, una proposta que actualment ja compta amb més de 1000 signatures.

A l'acte de presentació de la iniciativa, Maragall ha considerat que el moment d'unitat política actual no es pot desaprofitar i ha reclamat que "es posi la lògica de país per sobre de la dels partits".

El maifest Junts a Europa és el següent: 

Unitat Catalanista al Parlament Europeu – Catalunya nou Estat d'Europa

(Una proposta a la ciutadania i als partits polítics de Catalunya)


Les ciutadanes i els ciutadans de Catalunya ens trobem en una de de les cruïlles més importants de la nostra història contemporània. Ara més que mai, hem d'estar a l'alçada de les circumstàncies i de les oportunitats per construir el futur que volem. Les properes eleccions al Parlament Europeu haurien de ser una fita clau per avançar en els nostres propòsits col·lectius, actuant amb intel·ligència i inspirats per un principi que hauríem de tenir molt present: és l'hora de la unitat.

A Catalunya, ara és prioritari aconseguir un Estat que ens ajudi a superar la crisi, que permeti continuar millorant el model propi de cohesió social desenvolupat durant dècades i desplegar les potencialitats dels sectors econòmics productius, de l'educació, de la ciència, de la cultura i de la llengua catalana.

Després de la sentència del Tribunal Constitucional contra un Estatut referendat pel poble català, la recerca d'un nou marc -un Estat propi- s'ha convertit en una necessitat de primer ordre per a la ciutadania catalana, una part significativa de la qual exigeix – pacíficament i democràticament- ser responsable del seu futur.

Les forces polítiques majoritàries a Espanya es neguen rotundament a tractar el tema de l'única manera acceptable en democràcia: fent possible l'inici d'un procés que permeti expressar i mesurar la voluntat de crear un Estat propi, sigui en la versió de plena independència, sigui en la d'un acord de sobiranies que ho inclogui explícitament.

Davant d'aquesta situació, la societat i les institucions catalanes, han d'estudiar totes les vies democràtiques, fonamentals o complementàries, que incrementin la força de la reivindicació catalana i ajudin a donar la resposta adient a la voluntat d'emancipació social i nacional.

La més efectiva seria la constitució d'un govern d'unitat catalanista, que permetés sumar esforços tant per implementar polítiques de superació de la crisi i recuperació del progrés econòmic, com per dissenyar el pla d'acció que condueixi al referèndum imprescindible. Tanmateix, n'hi ha una altra que pot ser molt efectiva: La presentació d'una candidatura unitària a les eleccions europees de 2014.

***

En coherència amb el concepte de Catalunya nou estat d'Europa, els membres d'una candidatura oberta a partits polítics, moviments socials i ciutadania, compartiran un compromís explícit en relació al concepte central d'Estat propi i, al mateix temps, l'aspiració de contribuir activament al procés de construcció de l'Europa federal, diversa però forta i unida, que avui ens manca de forma tan clamorosa.

La unitat de representació i acció catalanista és, òbviament, compatible amb la llibertat dels europarlamentaris d'incorporar-se al grup parlamentari europeu amb el qual s'identifiquin, des d'on poder defensar els programes i les propostes que responguin a la seva ideologia. La formació de la candidatura serà el reconeixement de la diversitat i el pluralisme de la societat catalana i la defensa de la necessitat de la unió lliure d'un poble per aconseguir un bé comú.

La iniciativa donarà a la ciutadania catalana que vol ser-ho d'un Estat propi i de la Unió Europea l'oportunitat d'expressar la seva voluntat i la seva singularitat respecte la resta d'Espanya i la seva determinació majoritària per assolir aquest objectiu.

La candidatura unitària catalanista aspira a aconseguir uns resultats que comportin tants representants com els que poden tenir Estats de demografia semblant. Aquest fet indicarà el pes específic de Catalunya en la Unió i posarà en evidència els dèficits democràtics i la injustícia de la falta de reconeixement que la realitat catalana pateix per part del statu quo de l'estat espanyol.

Si l'enorme mobilització de la ciutadania el passat 11 de setembre va atorgar una gran força a les aspiracions catalanistes, una participació massiva en unes eleccions europees donant suport majoritari a una plataforma unitària que treballa per a un Estat propi, serà un missatge clar i contundent dirigit a Europa, a la comunitat internacional i a l'Estat espanyol, un pas rellevant cap al canvi institucional i democràtic que albirem per al nostre futur. Representarà un punt d'inflexió (decisiu) per canviar el color de Catalunya en el mapa de la Unió Europea.

***

Quan les persones s'uneixen i la unitat preserva les diferències,

els col·lectius es fan més forts

i els seus projectes més viables.

***

Per tot l'exposat, els signants d'aquest manifest, ciutadanes i ciutadans, Entitats, Organitzacions i Partits polítics ens comprometem a treballar immediatament per assolir la presentació d'una candidatura unitària catalanista en les eleccions al Parlament Europeu a celebrar el maig de 2014.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat