Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de de setembre del 2011 | 17:39
Notícia · Societat civil

Neix una plataforma d'entitats per defensar la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca

S'ha presentat aquest matí a Palma, des d'on els seus representants han defensat la tasca del mitjà i han desmuntat els arguments plantejats pel PP per justificar-ne el tancament.

Tribuna Mallorca · Aquest matí a Palma, davant l'estàtua de Jaume I, s'ha presentat públicament la Plataforma d'entitats i organitzacions a favor de la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca. Jaume Rosselló, un dels membres de les entitats adherides, ha afirmat que el tancament d'un mitjà de comunicació en català representa un atac per a la nostra llengua i ha afegit que amb l'espoli fiscal que pateixen les Illes es podrien pagar 150 televisions de Mallorca.

La primera línia de feina de la plataforma és evitar el tancament i aconseguir la continuïtat de les emissions d'Ona Mallorca i Televisió de Mallorca. Rosselló ha contraargumentat els motius al·legats pel Consell per a fer efectiu el tancament. En primer lloc, el cost econòmic. Segons Rosselló, el sector audiovisual de Mallorca, que ara començava a agafar força, es veurà greument afectat pel tancament de RTVM. Entre 30 i 40 productores privades hauran de prendre la indesitjada mesura de l'acomiadament de part del seu personal. 115 llocs de feina i 13 corresponsalies d'arran de l'illa, simplement desapareixeran. L'interès que l'illa desperta entre nombrosos productors cinematogràfics es veurà minvada per la desaparició de l'entramat que, gràcies a l'existència de RTVM, se començava a consolidar com a sector productor de riquesa. A més, RTVM, amb un pressupost de 10 milions d'euros, sempre ha tancat els exercicis amb equilibri pressupostari, mai ha generat dèficit amb la seva gestió, i, en els darrers quatre anys, fins i tot havia generat un superàvit de 1,6 milions d'euros.
Amb l'espoli fiscal que pateixen les Illes es podrien pagar 150 televisions de Mallorca
El segon argument rebatut és el de la duplicitat de serveis. Per a Rosselló, RTVM és un complement a l'oferta del canal autonòmic: aposta per la proximitat que representa la xarxa de corresponsals repartits per tota l'illa, tot oferint informació dels esdeveniments més locals, allà on no arriba la televisió autonòmica, i produint 4.000 notícies d'aquest índole cada any. Aposta per l'esport alternatiu, aportant informació i retransmissions d'equips diversos. Aposta per un model participatiu i de servei públic (ONA Mallorca ha donat i dóna veu als malalts del psiquiàtric, associacions de nouvinguts, associacions juvenils, ràdios municipals, amb programes realitzats per ells mateixos). RTVM ha col·laborat i col·labora en la confecció de continguts audiovisuals amb la UIB, l'OCB, el Bisbat de Mallorca, l'Associació de Premsa Forana, el Consell de Joventut i amb nombroses ONGs.

L'argument que els doblers són necessaris per atendre altres actuacions urgents, en referència al Pla d'Obres i Serveis, es rebat amb el posicionament dels ajuntaments de Mallorca a favor de M, una televisió pública de proximitat que està a l'aguait de la realitat dels municipis. En aquest sentit, la iniciativa de la xarxa de corresponsals de RTVM, que va presentar una moció de suport a diversos municipis de l'illa, va tenir com a resultat que 29 votaren sí a la moció, 4 votaren no i 5 no la votaren per no ser admesa al ple. Aquestes dades són de juliol passat, però deixen ben clara la postura de la majoria d'ajuntaments de Mallorca.
"El tancament d'un mitjà informatiu és una acció arcaica més pròpia de temps i règims de govern anteriors"
Per últim, Rosselló ha afirmat: "el tancament d'un mitjà informatiu és una acció arcaica més pròpia de temps i règims de govern anteriors, que no d'una democràcia consolidada com hauria de ser la nostra. Cal pensar que per ventura algun partit polític desitjaria tornar a aquells altres temps".

Les entitats que formen part de la Plataforma són: Barri TV, SPIB, APAIB, FAPA Mallorca, Revolta Global, treballadors de RTVM, exdirectius RTVM, PSOE, ERC, PSM, Entesa per Mallorca, EU, Iniciativa Verds, Joves de Mallorca per la Llengua, Memòria de Mallorca, Associació de Premsa Forana de Mallorca, UCXR, ARCA, FAAVV, CCOO, STEI-i, OCB, Associació de Veïnats de Ses Veles, Associació de Veïnats de Son Sardina, Recerca Pruaga, Abril Cultura, Jubilats per Mallorca, Quindrop Produccions, Coordinadora d'ONGs i 3D Videographics.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Política catalana
La giga enquesta
Opinió · Política catalana
El referèndum no enganya
Opinió · Política
Necessitem un De Gaulle
Opinió · Política catalana
L'hora PSC
Opinió · Política catalana
Confiança?
Opinió · Política catalana
Moció de confiança
Opinió · Política catalana
Declaració d'independència
Opinió · Política catalana
Catèxit
Opinió · Política catalana
La hipoteca de la CUP
Opinió · Política catalana
Sortir de la il·legalitat
Indica publicitat