Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 26 de d'octubre del 2015 | 11:00
Notícia · Seguretat

Miquel Sellarès: "A Catalunya no tenim sentit d'estat, ens ho hem de creure"

Isidre Cunill ha entrevistat a Miquel Sellarès al diari de Vilanova: Analitzar el procés independentista de Catalunya amb Miquel Sellarès és fer-ho amb algú que ha dedicat la seva vida a això. Sellarès creu en una Catalunya independent però ho fa des de l'òptica del pragmatisme i la independència.

És el responsable del CEEC, el Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya. Té al cap coses transcendents en les quals la majoria de persones ni hi pensem. Està sobradament legitimat per a la crítica i l'autocrítica.

–Com hem d'interpretar la presència creixent de militars i policies espanyols a Catalunya ?

–La presència a Catalunya dels cossos i forces de seguretat espanyols és una manera de l'estat de marcar paquet aquí. No us heu preguntat mai què fan aquí tants policies nacionals i tants guàrdies civils quan a Madrid o a Andalusia falten centenars de policies? Marcar paquet.

Hem retardat massa les eleccions del 27 S, però, per fortuna, allò que està passant a Catalunya és molt gran, tant, que l'Estat està desubicat, i això va a favor nostre. A mitjà termini hem guanyat, i ells ho saben"

–Quina valoració fa del procés català cap a la independència?

–La veritat és que el procés cap a la independència ha funcionat perquè la societat civil ha fet força. No és cosa de Mas, i això, a Madrid, no són capaços d'entendre-ho. A Mas se li ha de reconèixer que ha tingut l'habilitat de fer de saltimbanqui en tot aquest camí, però des del 9 de novembre del 2014 hem perdut vuit mesos molt importants discutint personalismes. Hem retardat massa les eleccions del 27 S, però, per fortuna, allò que està passant a Catalunya és molt gran, tant, que l'Estat està desubicat, i això va a favor nostre. A mitjà termini hem guanyat, i ells ho saben. Però ni nosaltres mateixos som prou conscients de l'impacte internacional que ha tingut, per exemple, l'11 de Setembre.

–Del panorama polític, què és el que més el preocupa?

–De les eleccions del 27 S podem concloure que Podemos ha patit un fracàs extraordinari i que, entre tots, hem inflat el globus de Ciutadans, que serà un problema… No és la marca blanca del PP ni la del PSOE; és l'aposta de 80.000 persones que són el moll de l'os de l'Estat espanyol (empresaris, militars, gent de la judicatura, alts funcionaris…) que han vist clar que per salvar Espanya cal un partit reformador, que no tingui llast del passat. Estan fent una gran operació… i nosaltres? Noi, no sé què farem.

–Que em diu de les cares noves de la política catalana, per exemple de la CUP?

–Hi ha gent interessant a la CUP, per exemple, el Quim Arrufat, una persona molt preparada. O el David Fernández. El primer dia que ens vam trobar em va dir "Sellarès, m'has d'ajudar a liquidar la BRIMO" [la Brigada mòbil dels Mossos]. Però al cap d'una bona estona de conversa vam arribar a terrenys interessants de debat. A la CUP hi ha gent molt preparada.

–Com ha de ser la relació de Catalunya i Espanya, un cop aconseguida la independència?

–Hem de ser conscients que la Catalunya independent del futur ha de tenir una gran col·laboració amb Espanya, perquè hi haurà interessos comuns i amenaces comunes, per exemple, en matèria de terrorisme i de seguretat. Catalunya té ara 35.000 homes i dones per garantir la seguretat (Mossos, policia local, bombers i protecció Civil). No es tracta de tenir un exèrcit, però sí un servei de seguretat. I que quedi clar que això demana molta feina, que no es pot fer en tres mesos. Tampoc ens enganyem: la Catalunya independent ha d'entrar a l'OTAN i, si volem formar part de la Unió Europea, també tindrem els nostres condicionants. I això s'ha d'assumir en aquest país que és el que té més entitats pacifistes per nombre d'habitants… Avui la defensa és una qüestió supranacional i aquí pequem d'una certa innocència. Una de les coses que Catalunya s'ha de plantejar és la creació d'una reserva nacional de defensa, gent que uns dies a l'any, fins als 35, dedica uns dies a la defensa nacional.

Mira, jo no negaré que hi hagi hagut corrupció a Convergència. Vaig ser el primer a denunciar-ho fa molts anys. Però és evident que l'operatiu de dimarts va ser instrumentalitzat per l'Estat"

–Defensa Nacional… Hi veu alguna amenaça seriosa per part de l'Estat espanyol?

–Que la gent sàpiga que cap a gener, febrer o març de l'any que ve veurem grans moviments militars: avions, vaixells, salts de paracaigudistes… L'OTAN té previstes maniobres al Mediterrani, a Itàlia i Espanya i també a Portugal, i les operacions tindran el quarter general a Bétera, València. La ultradreta espanyola ho utilitzarà… per marcar paquet, però que consti que no és cosa seva.

–Els Mossos, la seva obra, quin paper juguen i quin paper han de jugar, en la defensa nacional?

– Penseu que els Mossos d'Esquadra, malgrat les limitacions, hem aconseguit la victòria més important contra el gihadisme dels últims anys al desmantellar un escamot que era realment perillós, mentre els cossos de seguretat de l'Estat què fan… De cop i volta detenen nenes que van a Síria. La nostra classe política necessita sentit d'estat. I un estat te l'has de creure. Ens ho creiem? Mira, et poso un exemple. Tu vas a Escòcia i li dius a un soldat de la Reina que és anglès, i et diu que ets un fill de puta. M'entens? Les coses han anat canviant, per a bé. Fa més de 30 anys vaig anar a veure Jordi Pujol i li vaig proposar la creació de la Policia de Catalunya. Em va enviar escales avall i em va dir que jo llegia massa tebeos de Roberto Alcázar i Pedrín. Dos anys abans Josep Tarradellas m'havia dit que l'important era la Guàrdia Civil, i em va enviar escales avall. I me'n vaig a veure al Mas per parlar de determinades coses i em diu "Ai, ai, que prendrem mal"… També hem de tenir clar que per muntar un veritable servei de defensa nacional fa falta un pressupost…

–Quines coses més són necessàries per garantir aquest sistema de defensa nacional?

–L'endemà d'una nova situació hem de tenir a punt tot allò que ara és competència de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional. Els mossos haurien d'estar preparats per assumir funcions de duanes, d'estrangeria, de fronteres… El primer, garantir la seguretat del nostre espai aeri, de l'espai marítim, del risc químic, de l'energia nuclear, de l'espai cibernètic. Ja hem patit atacs cibernètics dels quals no en puc parlar. I tot plegat és molt més transcendent que el fet de disposar de vaixells o d'avions militars. No és cosa només de Mossos o policies, caldran informàtics, caldran enginyers… –

No podem deixar passar el moment sense una reflexió de l'operació policial 'Petrum' de dimecres contra CDC i el 3%...

– Mira, jo no negaré que hi hagi hagut corrupció a Convergència. Vaig ser el primer a denunciar-ho fa molts anys. Però és evident que l'operatiu de dimarts va ser instrumentalitzat per l'Estat. Es podia haver fet de moltes altres maneres, es podria haver encarregat als Mossos, es podria haver actuat amb molta més discreció. No calia que intervinguessin les unitats especials de la Guàrdia Civil en una exhibició de bíceps. Està clar, l'Estat el que ara busca és crear incomoditat a ERC, que ja fa temps que sent incòmoda amb CDC. Però alerta, em consta que hi ha molts agents de la Guàrdia Civil, gent professional, que viu aquí i que estan cada dia més molestos amb la situació. La realitat actual de la Guàrdia no és la de fa quatre dècades i molts estan cansats del desprestigi professional que suposen actuacions com la de dimarts… Ep, que ara hi ha agents de la Guàrdia Civil que són de Ciutadans, fins i tot de Podemos. Algunes coses han canviat també a Espanya. –I d'aquí al 20 de desembre, podem tornar a veure situacions com aquesta? –Menys la cabra de la Legión baixant per la Diagonal de Barcelona, veurem moltes coses. I no veurem la cabra perquè això els estaments internacionals no ho tolerarien a l'Estat espanyol. L'impacte seria fatal pels seus interessos. Només una reflexió sobre el moment actual que viu Catalunya: és evident que l'Estat actua contra Catalunya per dinamitar el procés cap a la independència. Tots veiem cada dia de quina manera ho fan, quines són les seves accions. Però també hem de ser conscients de les coses que fan i no veiem, les feines invisibles de l'Estat espanyol. Per exemple, us heu preguntat alguna vegada per què no s'ataca determinats polítics catalans en teoria a favor de la independència, o no? No serè jo qui digui noms. Tampoc s'ataca empresaris catalans. Un dels objectius d'aquesta estratègia és mantenir-los acollonits.

Isidre Cunill.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Opinió · Comunicació
Tribuna.cat, quinze anys de servei al país
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Recull de premsa · Seguretat
Sellarès: "Seguretat Nacional i Procés"
Entrevista · Nació Digital
Junqueras: "Per respecte al Pacte Nacional pel Referèndum, donem-li temps abans de fixar data"
Crònica · Política catalana
Un cordó sanitari a la incongruència i la indefinició: PSC
Opinió · Seguretat
Una política de defensa?
Crònica · Seguretat
Una flor fa primavera
Opinió · Política catalana
Ara l'Estat no té un "Tarradellas"
Notícia · Política catalana
El president Puigdemont demana poder-se explicar al Senat
Opinió · Política catalana
Més que el COM, el PER QUÈ.
Indica publicitat