Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de de novembre del 2008 | 17:15
Notícia · Política

The Economist opina que l'Estat Espanyol ha anat massa enllà en el seu procés descentralitzador

Barcelona · El setmanari "The Economist" en l'especial sobre l'economia espanyola  "The Party is over"  analitza la fi de la prosperitat econòmica espanyola i augura un futur ben negre. Fins aquí res de nou el que passa és que afirmen que part de la fràgil situació que viu l'Estat Espanyol és  per culpa d'haver cedit massa a les peticions dels nacionalistes. Segons aquest rotatiu la descentralització ha anat massa enllà i ha convertit un sistema en inici positiu en un mal sistema. Entre altres frivolitzacions i tergiversacions en relació al nacionalisme català en l'article arriben a comparar a Jordi Pujol amb un cacic que més que governar el que feia era regnar.

L'article ja ha aixecat les primeres protestes per part del govern català. Així la consellera Montserrat Tura ha firmat que l'article demostra un gran desconeixement de la realitat del nostre país i que algunes de les afirmacions que s'hi fan són difamatòries i ratllarien l'insult.

D'altra banda el mateix Delegat del Govern de la Generalitat  al Regne Unit, Xavier Solano, ha volgut contestar personalment  el citat article i ho ha fet  en forma de carta al rotatiu anglès que a continuació reproduïm íntegrament:

Després de llegir les referències a Catalunya aparegudes al reportatge especial sobre Espanya - The party's over - m'agradaria fer els següents comentaris: Catalunya és una nació petita però amb una llarga història. En els darrers mil anys els catalans han mostrat una clara voluntat d'autogovern. El nou Estatut d'Autonomia, per tant, en cap cas va massa lluny tal i com suggereix el reportatge. Va tan lluny com s'ha acordat democràticament entre els ciutadans i les seves institucions polítiques. En tant que govern d'una societat moderna i plural, la Generalitat està implementant estratègies per assegurar que el país es trobi entre les posicions capdavanteres dels rànquings de competitivitat i de desenvolupament humà a l'Europa del segle 21 . I tenim pensat fer-ho sense perdre el nostre important patrimoni cultural. El reportatge descriu la llengua com una "obsessió nacionalista". Des de l'any 1979 les institucions polítiques catalanes han entès el català com la llengua pròpia del país i com una eina de promoció i d'integració social (que no d'assimilació). L'objectiu del Govern de la Generalitat és assegurar que tots els ciutadans tinguin les mateixes oportunitats en un context de diversitat cultural. s per tot això que, per exemple, estem duent a la pràctica les mesures necessàries per garantir que tots els alumnes a Catalunya finalitzin el període escolar sent totalment competents en català, castellà i anglès. Finalment, és desafortunat que el reportatge titlli el 126è President de la Generalitat de Catalunya, MH Jordi Pujol, de "cacique". Aquest és un terme políticament incorrecte que es fa servir per descriure l'abús polític per part d'algú en una posició de poder. Això és totalment inacceptable quan s'està fent referència a qui fou democràticament escollit President de Catalunya durant 23 anys.  Xavier SolanoDelegat del Govern de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit  

 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat