Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 1 de de juliol del 2010 | 16:14
Notícia · Política

Estaments internacionals corroboren el caràcter "erroni" i "de censura" de la sentència del TC

Foto: ACN · Amb uns dies de repòs i des d'un punt de vista extern, algunes figures internacionals i diversos sectors de la premsa europea ja han valorat la retallada estatutària del TC. Tot aprofitant la visita a Barcelona en motiu del lliurament del premi Catalunya Internacional 2010, l'expresident nord-americà Jimmy Carter ha comparat la sentència amb algunes de les "decisions errònies" de la Cort Suprema nord-americana en l'últim any, tals com "el finançament de campanyes polítiques o la reafirmació del dret a portar armes". Segons Carter la sentència del crea una "anomalia temporal" entre Catalunya i la resta de l'estat espanyol i ha recomanat "confiança i paciència" a la societat catalana perquè "cap TC pot canviar el caràcter únic de la cultura de Catalunya".

Menys benèvola s'ha mostrat la portaveu de la presidència espanyola de la Unió Europea, Cristina Gallach, que ha alertat que la sentència causarà "problemes polítics importants" que caldrà resoldre. Gallach, a més, ha indicat que al si de la UE s'han mostrat "moltíssimes opinions en desacord" a la retallada estatutària i ha admès que el TC "no es troba en els seus millors moments": "Ha dictat una sentència que va en contra un text aprovat per la majoria de ciutadans de Catalunya".

En un grau de valoració negativa creixent, diversos partits polítics com el Plaid Cymru gal·lès i l'N-VA flamenc han fet pública la seva opinió sobre la sentència i l'han qualificada de preocupant, decebedora, inacceptable: "Ja no se sap si el problema resideix en l'autonomia de Catalunya o en el centralisme espanyol" ha conclòs un representant del principal partit a Bèlgica i Flandes. En aquesta línia, el diputat del Plaid Cymru al parlament britànic, Jonathan Edwards, ha considerat que la decisió del TC "disminueix la sobirania dels catalans" perquè la gent "que no té ni idea de quins són els requeriments i les aspiracions" dels catalans estan intentant "silenciar la seva veu democràtica".

Per la seva banda, la premsa europea ha recollit la "indignació" dels catalans, segons indiquen alguns rotatius de la premsa alemanya, com el Frankfurter Allgemeine Zeitung. El rotatiu francès Libération ha titulat la notícia de la retallada estatutària dient que "Els jutges de Madrid neguen la nació catalana", i ha explicat que els partits estan "indignats després de la invalidació parcial de l'estatut".

Amb tot, l'organització no governamental internacional que promou la protecció de la diversitat lingüística, Linguapax, ha dit que la societat catalana és "víctima d'una agressió provocada artificialment i que dificultarà una convivència lingüística que fins ara era una referència exemplar a nivell internacional". El Consell Assessor de Linguapax ha qualificat d'"error" la sentència perquè afebleix "l'estatus legal de la llengua catalana" i ha sentenciat que l'Estat espanyol passa a formar part, amb aquesta retallada estatutària, del grup d'estats "que mantenen una jerarquia entre les llengües i accepten els processos de substitució lingüística a favor de les llengües més protegides".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat