Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 4 de de maig del 2010 | 16:24
Notícia · Internacional

Condemnarà l'ONU l'incompliment dels drets humans a l'Estat espanyol?

Barcelona · A partir d'aquest dimecres, el Consell de Drets Humans de l'ONU avaluarà el grau de compliment dels drets humans per part de l'Estat espanyol. Es tracta d'una bona oportunitat -sense esperar grans canvis- per internacionalitzar els conflictes i vulneracions de drets que es produeixen a l'estat, i així ho han fet 84 entitats sobiranistes, que han subscrit una carta en què es demana a les Nacions Unides que critiqui Espanya per negar el dret a l'autodeterminació a les nacions de l'estat. L'escrit, signat pel president del CIEMEN, Aureli Argemí, el portaveu de Deu Mil en Xarxa per l'Autodeterminació, Enric Canela, i l'exconseller de la Generalitat Agustí Bassols, serà entregat aquest dimecres al president del Consell de Drets Humans de l'ONU a Ginebra, l'ambaixador belga Alex Van Meeuwen. Argemí ha explicat que tot i que la constitució no contempla el dret a l'autodeterminació, sí que admet que els pactes internacionals prevalen i, en aquest sentit, l'ONU sí que reconeix el dret a l'autodeterminació dels pobles.


FOCIR, justícia i català

D'altra banda, aquest dijous es presentarà un informe -que ja ha estat presentat a les Nacions Unides- elaborat pel Pen Català en què es denuncia la situació legal del català en l'àmbit jurídic. L'escrit recorda que "el darrer intent d'equiparar la situació legal de les dues llengües mitjançant la proposta del nou Estatut d'Autonomia ha acabat amb un recurs davant el Tribunal Constitucional", i esmenta que "l'apartat lingüístic és una part de la no-acceptació global del text estatuari, que serà sotmès a la interpretació del Tribunal, tot i haver estat votat pel poble català en referèndum".


Incomunicació i tortures

Des d'Euskal Herria també hi ha hagut moviment denunciant el que, possiblement, és la vulneració de drets humans més flagrant que es pateix per part de l'Estat espanyol: la incomunicació i la tortura. EA, Aralar, l'esquerra abertzale i diversos agents socials i sindicals han fet una crida per tal que es posi fi a l'ús de la incomunicació als detinguts, mesura que permet la Llei Antiterrorista. De fet, la mateixa ONU ha recomanat a Espanya d'acabar amb aquesta pràctica, amb resultats nuls, i són incomptables els organismes i entitats -poc sospitosos de ser pròxims a l'esquerra abertzale- que han denunciat sense embuts que a l'Estat es tortura.

En aquest sentit, és eloqüent el tractament de la majoria de mitjans de comunicació pel que fa al judici a Igor Portu, Mattin Sarasola i Mikel San Sebastian, acusats d'haver comès l'atemptat de la T4 de Barajas del passat 30 de desembre del 2006, que va causar la mort de dues persones i la ruptura de la treva d'ETA. De nou, com en la majoria d'aquests casos, la presumpció d'innocència no existeix, i els acusats són ja culpables encara que no hi hagi hagut sentència. A més, molts d'ells han oblidat que Portu va haver de ser hospitalitzat després de la seva detenció a causa de lesions que tenia. I tampoc han tingut la decència d'informar que la Fiscalia de Gipuzkoa ha imputat, a l'escrit d'acusació provisional, a quatre guàrdies civils de torturar els tres acusats després de detenir-los.

Una prova més que, amb el silenci còmplice dels grans mitjans de comunicació, la vulneració dels drets humans per part de l'Estat és una tasca infinitament més senzilla.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat