Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de setembre del 2013 | 15:58
Notícia · Illes Balears

Suspès el decret que elimina la immersió lingüística a les Illes Balears

El TSJB ha suspès aquesta setmana l'aplicació del decret de llengües de Bauzá que suposava la decapitació definitiva de l'acord de mínims del català a l'ensenyament de les Illes Balears.

Barcelona · El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB) ha suspès de manera cautelar el Tractament Integrat de Llengües (TIL) que el govern de Bauzá va imposar el passat abril. El decret, que obvia per complet l'obligació de l'administració balear ─legal i estatutària─ de promoure l'ús de la llengua pròpia a tots els àmbits de la societat --l'educatiu inclòs--, ha estat suspès de manera cautelar a petició dels principals sindicats d'ensenyament de les Illes.

La justícia balear ha conclòs aquesta setmana que el Govern de Bauzá no va complir el procediment legal per a l'aprovació de la llei de llengües a les aules de les Illes ja que no es va incloure un calendari complet i motivat de la implantació del model de trilingüisme, sinó que es fa fer de manera unilateral i sense l'aprovació de la comunitat afectada. El TSJB ha respost d'aquesta manera a dues inetrlocutòries diferents, de l'UGT i de l'STEI-i, sobre l'aplicació del TIL.

La supressió del català a les aules
El decret sentenciat per Bauzá, el Tractament Integrat de Llengües (TIL), suposa la supressió de la immersió lingüística a les aules de les Illes, un acord lingüístic que al territori suposava una presència mínima del 50% de la llengua pròpia a les aules.

Amb la nova norma, el govern balear pretenia fer minvar el català fins a un màxim de 20% de presència i sense obtenir el consens social i professional que la llei obliga. Per aquest motiu la norma ha generat en els darrers mesos multitud de manifestacions i concentracions a les Illes que han conclòs amb una vaga indefinida de la comunitat educativa a l'inici del present curs escolar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat