
Barcelona ·
Políticament insòlita i inadmissible. Aquesta ha estat la valoració de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) sobre la mutilació estatutària del Tribunal Constitucional (TC). Salvador Giner, president de l'IEC, i una representació del seu equip de Govern han fet palesa aquesta setmana la seva estupefacció i indignació per la demolidora sentència amb la qual el TC s'ha "atorgat el dret de decidir" sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.
La principal institució de la llengua catalana al país ha rebutjat ferventment "qualsevol limitació dels drets lingüístics" que pugui fer aquesta resolució i ha dit que el rebuig es basa en les limitacions que la sentència aplica "a l'eficàcia dels drets lingüístics individuals i col·lectius, així com a les competències en dret, economia i símbols nacionals". L'IEC ha considerat que l'exclusió del terme "preferent" en la sentència és "un error dels molts" que conté la sentència del TC perquè la llengua catalana és la llengua del país de fa 1.000 anys "i per tant, ha de ser hegemònica, sense esclafar cap altra llengua, amb les quals s'ha de conviure de manera harmònica".
L'IEC ha sentenciat que la tisorada a l'Estatut és, també, un retrocés democràtic perquè "s'ha esmenat una decisió del poble català, del Parlament i dels diputats espanyols" i, en aquest sentit, la institució ha instat la ciutadania a mobilitzar-se en defensa del dret del poble català per tal de decidir democràticament el seu futur "amb fermesa". La declaració de l'Institut ha comptat amb la participació i presència de nombrosos membres de l'IEC de totes les seccions i institucions filials, que han volgut subratllar el caràcter de "subordinació que es pretén de Catalunya" amb aquesta sentència.