Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de d'abril del 2012 | 18:22
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació

Lleuger avançament de l'acord amb les majors

El pacte del conseller de Cultura amb les grans empreses del cinema ha triplicat el número d'espectadors però no ressuscita la quota de mercat del cinema doblat al català, que és només del 3,1%.

Barcelona · Amb un pressupost inicialment molt baix i una normativa descafeïnada provinent de tisorar la Llei del Cinema català, el Conseller de Cultura Ferran Mascarell ha presentat aquesta setmana uns primers resultats lleugerament encoratjadors dels fruits que ha aportat l'acord amb les majors.

La Generalitat ha publicat un informe en el qual s'indica que s'ha triplicat el número d'espectadors a les sales de cinema que projecten pel·lícules doblades en la llengua pròpia, que ha ascendit de 61.376 espectadors a 283.065 en els darrers sis mesos. La recaptació, com a conseqüència, també ha anat a l'alça, i la Conselleria ha indicat que aquesta s'ha multiplicat per cinc respecte al mateix període de l'any anterior.
Serà difícil treure de la UCI la presència de la llengua pròpia del país al cinema que s'exhibeix a casa
Les constants vitals, però, de l'estat de la llengua pròpia a les sales de cinema del país encara no estan recuperades i sembla que serà difícil treure de la UCI la presència de la llengua pròpia del país al cinema que s'exhibeix a casa. La quota de mercat del cinema doblat al català continua en un pèssim 3,1%, un percentatge que només ha ascendit 0,1 punts i que no abandona les maneres de fer que hi havia en l'època preconstitucional quant a la llengua pròpia.

Acord de futur?
L'acord de Mascarell amb les majors s'enmarca dins de les mesures que el conseller va presentar el passat juliol sota el nom de Pla Estratègic de la Cultura 2011-2021. L'acord busca estendre la mà a les grans empreses de cinema americanes per tal de motivar el diàleg entre empreses i administració, i assolir d'aquesta manera el 37% de quota de mercat de cinema en llengua catalana.
El nou acord ha d'assolir una quota de l'11% el 2012, al 25% el 2014, i al 35% el 2017
Aquest pacte, però, va relegar els objectius de la Llei del Cinema aprovada per l'anterior conseller, Joan Manuel Tresserras, ─que havia d'ascendir la quota de mercat a un 50%─, a un segon terme. La nova línia d'acció de Mascarell també ha suposat un descens de les infraccions imposades a les grans empreses del sector. Amb tot, el nou acord entre Mascarell ha d'assolir una quota de l'11% el 2012, al 25% el 2014, i al 35% el 2017, tal i com el mateix conseller va afirmar el passat setembre.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat