
Barcelona ·
Informacions esbiaixades, superficials i, en diversos casos, usant un llenguatge pejoratiu contra els estudiants que protesten contra el Pla Bolonya. Aquestes són les conclusions d'un informe de Media.cat que, a través dels articles publicats pels cinc diaris més venuts a Barcelona, mostra la majoritària decantació dels mitjans -especialment de l'Avui i El Periódico- cap a les tesis favorables a la implantació del Pla, arribant al punt d'adquirir "el discurs institucional com a propi".
Els números, moltes vegades, parlen per si sols: dels 115 articles publicats per La Vanguardia, El País, El Periódico, l'Avui i El Punt, del desembre del 2008 al febrer del 2009 (moment en que més es van intensificar les protestes contra el Pla) un 45% cita únicament fonts favorables a Bolonya, un 21% ho fa només amb fonts contràries, i un 34% combina ambdues fonts, amb una clara predominança de les primeres, però. Totes les editorials i totes les entrevistes realitzades en aquest període es posicionaven o donaven veu a les tesis favorables a la implantació del Pla. Pel que fa als articles d'opinió, el balanç a favor/en contra és del 77% contra el 23%.
En aquest sentit, segons l'informe realitzat per la periodista Gemma Garcia, L'Avui i El Periódico són els rotatius que van tractar el tema de manera més esbiaixada i menys plural. El 60% dels articles publicats pel diari de Zeta i el 59% dels de l'Avui citaven únicament fonts favorables al Pla, per només un 13% i un 18% respectivament que en citaven de contràries. La Vanguardia, per la seva banda, en va publicar un 50% de favorables per un 11% contraries, mentre que El País va quedar amb un 42%-23%. En aquest sentit, el més equitatiu en les informacions, segons l'estudi, és El Punt, ja que és el que més articles va publicar citant fonts dels dos tipus (41%) i el que més equilibri va trobar entre els articles únicament favorables (28%) i únicament contraris (31%).
El document, que a més de Garcia ha estat presentat per Cristina Pulido, professora de comunicació de la UB, i Joan Vila, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, critica també la superficialitat amb que han informat els diaris sobre el tema, ja que dels 115 articles publicats, tan sols un analitza un document oficial del Pla. La darrera constatació de l'estudi és el descrèdit que es fa dels estudiants contraris a Bolonya, se'ls tracta de minoria desinformada i, en molts casos, violenta, tot utilitzant un "llenguatge pejoratiu" cap a ells.
Aquest és el segon estudi publicat per l'observatori crític de mitjans Media.cat des del seu naixement. El primer, de gran ressò a diversos mitjans, analitzava els Marcs de referència als Telenotícies de TV3', i mostrava la tendència dels TN a predominar les informacions estatals i obviar el País Valencià i les Illes Balears en els informatius.