Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de de juny del 2015 | 17:18
La fotografia

La Diputació de Tarragona impulsa el desplegament de la Llei de Transparència al món local

Un acord marc entre diverses institucions i entitats del país ha constituït la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya amb l'objectiu d'augmentar la confiança ciutadana.

La Diputació de Tarragona ha signat aquesta setmana al Palau de la Generalitat un conveni marc en matèria de transparència amb el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, el Consorci Administració Oberta de Catalunya, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

L'acord permet constituir un marc permanent i estable de relació entre administracions per tal de garantir el compliment de la norma de transparència i la seva aplicació a tots els ajuntaments del país, per petits que siguin.

Així, doncs, s'ha constituït la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya, que permetrà desplegar un programa de suport als municipis, per tal que puguin complir amb les obligacions de transparència i d'accés a la informació derivades de la Llei de Transparència 19/2014 de 29 de desembre. Aquesta aliança dóna resposta a les necessitats de tots els ajuntaments sobretot als que tenen menys recursos i capacitat tècnica. Precisament, avui s'ha presentat una guia dirigida al món local que en facilitarà la seva aplicació.

Diputació de Tarragona, líder en transparència
En aquest sentit, la Diputació de Tarragona està treballant per fer arribar aquest ajut al món local del Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre al més aviat possible. De fet, ja ha adjudicat la contractació d'una plataforma tecnològica per a la creació dels espais de transparència dels municipis de la demarcació, així com el de la pròpia corporació adaptats a la nova llei 19/2014. El portal de transparència de la Diputació i els seus organismes autònoms estarà publicat properament i s'anirà ampliant amb la informació que la llei requereixi.

Aquest serà un pas més en el treball que ja s'està fent a la institució des de fa anys en matèria de transparència, fet que l'ha situat en els primers llocs del rànquing estatal de transparència de les diputacions, segons el darrer estudi elaborat per l'organització no governamental Transparency International España, que l'ha valorat amb un excel·lent.

Així ho ha posat de manifest el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, durant l'acte de signatura que s'ha celebrat aquest matí al Palau de la Generalitat. Poblet ha afirmat que "estem avançant des d'un model de transparència fins a una actitud transparent", que s'ha de basar "no només en donar dades, sinó en donar informació". L'objectiu, ha recordat, és "ser governs oberts a la ciutadania".

D'altra banda, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, ha agraït la col·laboració de les diputacions i les entitats municipalistes, tot destacant que l'acord contribueix "a fer de la transparència no només una obligació, sinó una actitud i un valor intrínsec de les administracions del nostre país".

Els principals àmbits de col·laboració que es recullen en el document són els següents:

· Portal de la Transparència, que integrarà la informació dels governs locals per tal de facilitar l'accés, interconnexió i interoperabilitat amb els portals de cadascun dels ens. La Generalitat, com a responsable del Portal, informarà puntualment del desenvolupament del lloc web i posarà a disposició dels governs locals a través del Consorci AOC solucions tecnològiques comunes que els permetin disposar de portals de transparència propis. Les diputacions, per la seva part, impulsaran la creació de portals de transparència dels governs locals en base a les solucions facilitades per la Generalitat o bé per mitjà dels portals de les pròpies diputacions, garantint la interconnexió amb el Portal de Transparència de Catalunya.

· Comissió de garantia del dret d'accés a la informació pública, que vetllarà perquè es tinguin en compte la situació, característiques i peculiaritats de l'Administració local.

· Programa de suport als governs locals. Generalitat i diputacions assistiran conjuntament a les entitats locals, especialment les que disposin de menor capacitat operativa. Aquest suport tindrà caràcter tecnològic, econòmic i financer (per mitjà de la convocatòria de subvencions específiques) i jurídic (a través de la Secretaria de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, en forma de lloc web amb accés a normativa aplicable, guies i notes explicatives i criteris d'interpretació de la llei).

· Programa general de formació. L'Escola d'Administració Pública de Catalunya proposarà un programa de formació per a càrrecs electes, alts càrrecs i altres servidors públics i persones obligades per la Llei.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat