Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 11 de de juny del 2010 | 13:44
Entrevista · Política
Xavier Trias
President del Grup Municipal de CiU a Barcelona

No es pot ser prepotent menyspreant l'oposició i l'opinió de la gent

Barcelona · Es respiren aires d'eufòria continguda al grup municipal de CiU a Barcelona. I raons no n'hi falten al seu candidat, Xavier Trias, per afirmar que aquest cop, si perden, la culpa  només serà seva. El triomf de l'opció defensada per Convergència a la consulta sobre la Diagonal, o les darreres enquestes que pronostiquen un trencament del monopoli socialista són dos dels indicatius que ho esgrimeixen. Amb tot, Trias, conscient que aquesta és la seva darrera oportunitat d'erigir-se com alcalde, apel·la per mantenir la calma tot configurant un projecte a llarg termini que passaria per aglutinar "els millors siguin del color que siguin" i establir canvis en les àrees d'urbanisme, seguretat, o serveis públics.


A la tercera va la vençuda?

Sembla ser que sí. De cada vegada hem anat millorant els resultats, i després de 31 anys les enquestes ens són molt favorables. Ho encarem sense eufòria, perquè fins l'últim moment no guanyes. Ara s'ha de continuar treballant i no creure-s'ho. Pensem en crear un model efectiu a llarg termini, durant deu o quinze anys, amb acords amb tots els grups per construir una ciutat referent en benestar. Sobretot, hi ha d'haver un gran canvi en les formes, perquè no es pot ser prepotent menyspreant l'oposició i l'opinió de la gent, com ha fet l'Ajuntament actual. El punt d'inflexió ha estat la consulta de la Diagonal.


Va guanyar l'opció C i s'ha debatut al voltant de l'urbanisme de la ciutat. Quin és el seu projecte en aquest àmbit?

Qui cregui que l'urbanisme de Barcelona depèn de la Diagonal, com li ha passat a l'alcalde Hereu, és que no ha entès res. Aquesta té coses malmeses que s'han de millorar, per exemple les bicicletes al passeig central xoquen amb els vianants. Però quan parlem d'urbanisme em refereixo a discutir com es construeixen els barris. Perquè hi ha el perill que passi com a la plaça de les Glòries: Construeixes el Teatre Nacional, l'Auditori, una superfície comercial...Però quan surts del TNC tens por i te'n vas corrents. Això significa que no han fet ciutat, perquè aquesta funciona quan crees un teixit social que permet que la gent gaudeixi i hi visqui. s un canvi de mentalitat.
No té sentit que l'Ajuntament tingui empreses que fan la competència a l'àmbit privat
En referència a la seguretat, es té la percepció que hi ha comandaments policials que porten molts anys al càrrec sense l'efectivitat necessària. Caldria renovar-los?

Tenim una Guàrdia Urbana bastant desmoralitzada. s responsabilitat de l'Ajuntament i és un tema que hauria de ser prioritari per l'alcalde. Hi ha d'haver una renovació en el comandament de la Guàrdia Urbana, que s'ha de fer amb calma decidint molt bé quines tasques ha de fer cada força, i establint una bona col·laboració entre elles. Un alcalde de Barcelona en un plenari va dir: "s que jo vull una policia de debò". Quan tu menystens a la teva Guàrdia Urbana amb afirmacions d'aquest tipus, les coses no van bé. La gent ha de tenir clar que al 1991 Barcelona tenia 3.500 guàrdia urbans, i ara no arriben a 2.700. s un escàndol perdre efectius.


Són difícils de conjugar crisi econòmica i ciutat referent en benestar?

No és fàcil, però és en el moment en el que és més necessari. Quan et trobes amb una situació d'atur que afecta 103.000 persones a la ciutat de Barcelona, un alcalde a la força ha de prendre una decisió; suprimir despeses supèrflues i gastar els diners en coses absolutament necessàries per servir a les persones. Aquest serà el meu objectiu si guanyo les properes eleccions. Fer feina per ajudar a crear empreses, ocupació i serveis que alleugereixin la crisi econòmica i social que estem vivint. Amb tot, la Generalitat s'ha oblidat de fer un pla d'estabilitat pressupostari. Hem disminuït el pressupost dels dos propers anys en 646 milions d'euros, i ho passarem malament. L'Ajuntament es podria haver estret molt més el cinturó.


Privatitzarà serveis municipals?

No té sentit que l'Ajuntament tingui empreses que fan la competència a l'àmbit privat, com el tema del tanatori o els aparcaments. Més que privatitzar, col·laborarem molt amb el sector privat, com en el cas de les escoles bressol, concertant condicions i exigències.
La consulta no és una diversió, és una cosa molt seriosa anar a votar el dret a l'autodeterminació
Està d'acord amb la política d'immigració portada a terme per l'alcalde de Vic? L'aplicaria a Barcelona?

Ha posat en evidència un problema molt greu. Tenim gent que s'empadrona i que està en una situació irregular, no poden tenir un contracte de treball i estan condemnats a la marginalitat. Davant de la situació negativa que tenen poden acabar delinquint i per tant, el que ha fet l'alcalde de Vic és posar sobre la taula una gran contradicció. A Barcelona no tenim necessitat d'això, tot i que som conscients d'aquesta problemàtica, i intentem afrontar-la col·laborant entre tots.


Quina opinió en té de les diputacions? Si guanyen les suprimiran o seguiran creant nous organismes?

De moment el que es fa és canviar el nom de Diputació per vegueries, però ha faltat la valentia per aplicar-ho plenament. S'hauria de deixar molt clar quin paper hi fa la Generalitat en tot això. Vull dependre de la Generalitat, que és qui té la màxima responsabilitat del país, i no haver d'anar a Madrid a demanar diners. Aquesta dependència de l'Estat és un disbarat i una cosa perversa que utilitza Madrid per fer perdre força a la Generalitat.


Aniria a votar a una consulta sobre la independència?

Sí. Però crec que no hem d'anar constantment explicant el que votaria. L'únic que dic és que s'ha de saber sota quines circumstàncies es fa. Això no és una diversió, és una cosa molt seriosa anar a votar el dret a l'autodeterminació. Té transcendència i si es fa a la capital de Catalunya encara més. S'ha de fer quan hi hagi les condicions òptimes.


L'afavoriria o el perjudicaria que Artur Mas guanyés la Generalitat?

Ens afavoreix totalment, i es trencarà la idea que té la gent que no seria bo. Si guanyem bé a la Generalitat i creem un govern de primera fila, generarem un sentiment d'autoestima cap al partit i cap a la gent que el formem, que també es traslladarà a l'Ajuntament quan hi hagi eleccions municipals.


Introduirà innovacions a la llista electoral o es seguirà rodejant del mateix equip jove que l'ha acompanyat en els darrers anys? Quina participació hi tindrà Unió?

No trauré cap conill de la txistera. He estat set anys lluitant amb un grup de gent i el lògic és que formin part de l'alcaldia si la guanyem, que espero que si. Un cop haguem guanyat farem una aposta de col·laboració amb moltes persones, del color que siguin, perquè necessitem els millors. Unió ocuparà el 25% de la llista, com ara. No tenim problemes en el moment actual i continuarem amb aquesta relació.
Si aquest cop no guanyem la culpa només és meva
Molts diuen que els seus plantejaments socials i la seva trajectòria sindical el poden convertir fins i tot en l'alcalde dels votants del PSC...

A un alcalde molta gent el vota per plantejaments diversos, que no són només de partit. Per primer cop en molts anys pel carrer em trobo gent que em diu que fins ara havia votat socialista però que a les properes eleccions em votarà a mi. Encara que no siguin de Convergència, creuen que els puc representar. A més, guanyem o perdem hem d'aconseguir també el respecte dels nostres adversaris, i que la gent, tot i que no ens voti, reconegui que ho fem bé.


El vent bufa al seu favor, però què podria passar per a què CIU no guanyés?

Si ho fem malament no guanyarem. No se'ns han de pujar els fums al cap per unes enquestes que ens són favorables. Si ens agafés un atac de xuleria i menyspreéssim a la gent dient que ja hem guanyat, perdríem les eleccions. No ho farem perquè no va amb el meu estil, però per lògica, les coses ens han d'anar bé.


No vol parlar de pactes, però sempre hi ha formacions afins...

No parlaré de pactes ni de formacions afins. Tu has de poder sumar, si ningú suma 21 immediatament l'alcalde és la força més votada. L'important és guanyar i poder elegir entre vàries formacions. Sempre dic que si treus un bon resultat tens forces novies, i després ja elegirem, o no n'elegirem cap. Una de les coses importants és tenir la capacitat de governar en minoria.


Ho deixarà córrer en el cas de no aconseguir l'alcaldia?

Si aquest cop no guanyem la culpa només és meva. Per tant, tindria una responsabilitat que no és marxar al dia següent. s evident que si perdo ja no seré el candidat al cap de quatre anys, però no sortiré per la porta del darrera. Quan un es compromet, que és el que fas quan et presentes, no et compromets per anar-te'n, sinó que ho fas amb totes les responsabilitats. No pararé de treballar, faré la meva feina, però si perdo la faré sabent que no continuaré.  

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat