Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 6 de de novembre del 2012 | 17:53
Entrevista
Abigail Monells
Gestora i programadora d'Espai Mallorca

"L'Espai Mallorca és un caramel per a qualsevol polític, però el deixen morir"

Incomprensiblement aquesta setmana ha tancat Espai Mallorca. Cruïlla essencial entre les expressions culturals i socials de les Illes Balears i el Principat, l'Espai Mallorca ha estat un dels pilars dels Països Catalans on hi ha confluït al llarg de la seva història els pesos pesants de la literatura del país, així com d'altres expressions artístiques i socials.

Abigail Monells.

Ara, amb un Gremi d'Editors de les Illes Balears agonitzant per la seva subsistència, ni el Consell de Mallorca ni el Govern de les Illes se'n fan càrrec de les seves responsabilitats polítiques sobre l'Espai Mallorca, una estructura més que rendible en moments de creixement econòmic.

- Per posar-nos en context, d'on prové la idea de crear l'Espai Mallorca? L'Espai Mallorca es creà fa 14 anys des del Consell de Mallorca per iniciativa de Damià Pons i amb el Gremi d'Editors de les Illes com a gestors de l'entitat. Es va crear, doncs, des del Consell, que és una diputació insular, i sense el suport del Govern de les Illes Balears, en el qual, en aquell moment, hi havia el Partit Popular. La seva subsistència, per tant, depenia del Consell, però el Govern hi col·laborava quan hi tenia interès i el Gremi també hi col·laborava.

- Per què ara, doncs, l'Espai Mallorca no rep diners d'enlloc, ni tant sols la quantitat mínima per a subsistir?
La crisi econòmica ha estat el detonant: el Gremi d'Editors de les Illes ha punxat i se n'ha desentès econòmicament, i el Consell de Mallorca no ha aportat a l'Espai Mallorca absolutament res en els darrers dos anys.

- Ens queda el Govern...
Des de la creació d'Espai Mallorca hi ha hagut disputes entre el Consell i el Govern per la concessió de subvencions a l'entitat i la seva titularitat. Això avui dia no ha canviat sinó que s'ha agreujat: ara que patim greus problemes econòmics resulta que Espai Mallorca no és de ningú. La situació és de complet desempar. Quan tot va bé, es barallen per tenir-lo; quan no, l'Espai Mallorca no el vol ningú.
La política, en general, no ha ajudat mai a l'Espai Mallorca"
-El tancament d'Espai Mallorca, per tant, té alguna cosa a veure amb la política d'eradicació de la cultura i llengua propies de les Illes?
Sí, en part. La política d'agressió a la llengua pròpia és una realitat a les Illes Balears i és evident que l'Espai Mallorca s'hi ha vist influenciat, però quan al Govern de les Illes hi estava el PSM les subvencions a l'Espai Mallorca van baixar com mai, i es van deixar d'ingressar vora uns 100.000 euros.

- Sempre ha estat difícil, la relació entre la política i la cultura...
La política, en general, no ha ajudat mai a l'Espai Mallorca, i això que l'entitat té bastant de ressò, i funciona com a entitat que projecta una imatge potent a nivell internacional. Es podria dir que és un caramel per a qualsevol polític.

-Com es pot deixar morir un caramel polític des de la política?
Al Govern de les Illes l'interessa l'estructura que representa l'Espai Mallorca, però no pas el personal que el forma. En aquest aspecte no s'ha cedit i per això el Govern de les Illes se n'ha desentès deixant el 100% de les aportacions econòmiques en mans del Consell. Aquest darrer no pot fer-se càrrec de tot l'Espai Mallorca.

- La crisi econòmica ha generat la cerca de noves vies de subsistència per a empreses i entitats. Creu que l'Espai Mallorca podria iniciar una nova etapa en aquest aspecte?
Un determinat grup d'usuaris de l'Espai Mallorca ja ha creat una plataforma, Crits i Renou per l'Espai Mallorca, que aposta per a l'autogestió com a forma de subsistència del centre. Des de dins de l'Espai, però, aquesta via ni tan sols la pensem perquè el plantejament de l'Espai Mallorca hauria de ser radicalment diferent. Cal entendre que l'Espai Mallorca té unes despeses mensuals d'entre 5 i 7 mil euros al mes. Des de l'Espai ens plantegem, més aviat, un pla de viabilitat per tal d'explotar de manera òptima els recursos: potenciar les vendes de la llibreria, arribar a consensos amb l'Ajuntament de Barcelona pel que fa al lloguer, etc.
El tancament d'Espai Mallorca arriba amb la pràctica defunció de la major part de les editorials de les Illes. La lesió és doble"
- Què es perd amb el tancament de l'Espai Mallorca?
Desapareixen totes aquelles funcions que porta fent des dels inicis a favor de la cultura de les Illes. Es perd també un impuls bàsic i molt i molt important a aquelles persones no conegudes però que generen cultura a les Illes. Les persones que creen qualsevol expressió artística, a partir d'ara hauran d'espavilar-se sense el suport d'Espai Mallorca. Es perd aquest impuls inicial a la cultura de les Illes.

- Només les Illes Balears hi perden? Què hi perd el Principat?
Cal entendre que l'Espai Mallorca ha estat un pont entre les Illes i Catalunya, i no només pel que fa a la cultura, sinó també en molts altres àmbits. Des d'aquí s'han publicat articles, llibres, i s'han organitzat reunions, convencions i altres trobades sobre sociologia, ciència, història, etc. Aquesta relació es perdrà. Molts catalans residents les Illes publicaven allà i la seva feina repercutia també al Principat. I també a la inversa. Per sobretot a les Illes es perd molt: el tancament d'Espai Mallorca arriba amb la pràctica defunció de la major part de les editorials del territori. La lesió és doble.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat