Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 9 de de març del 2010 | 14:06
Crònica · Unió europea

L'Europa política, més necessària que mai

Amb el Tractat de Lisboa, operatiu des del desembre passat, la Unió Europea disposa d'un apreciat instrument per avançar cap a l'Europa política. s evident que cada Tractat nou ha representat un increment d'expectatives, les quals no sempre s'han complert. S'ha de procurar que aquesta realitat no passi amb el Tractat de Lisboa, que permet, si s'interpreta amb clau europea, avançar en aspectes de política interior però, sobretot, en política exterior i de seguretat.

Així, el nou Tractat nomena un President del Consell Europeu per dos anys i mig, renovable una vegada, càrrec que haurà de compartir el seu protagonisme amb el president de torn, el President de la Comissió Europea i també amb l'altre càrrec ampliat pel Tractat de Lisboa, com és l'Alt Representat per a la Política Exterior. Això és el que permet el nou Tractat. La pregunta és si els mandataris europeus seran capaços d'aprofitar-ho per donar un impuls -que és del tot necessari.

De moment, una sèrie de fets que han succeït durant els tres mesos primers des de la posada en marxa del Tractat de Lisboa demostren que no es va en la direcció esperada. Primer, el perfil baix dels nomenaments dels dos càrrecs tant importats com són el President del Consell i l'Alt Representant de la Política Exterior, que han recaigut en el belga Van Rompuy i la britànica Alsthon, que no permeten visualitzar un canvi significatiu a Europa. D'altra part, la crisi econòmica ha fet que els estats estiguin, com és natural, concentrats en trobar-hi sortides, objectiu lloable però que desperdicia una altra ocasió d'or per mostrar al món una cohesió, si aquestes solucions particulars s'haguessin pres amb clau europea i des de Brussel·les.

I també aquest semestre de presidència rotatòria espanyola, que no acaba de sortir bé com demostra el tema més emblemàtic: la cimera "Estats Units. UE" que no es farà i on, per tant, tampoc hi serà el predient Obama. En definitiva, Europa no ha de deixar passar l'oportunitat que brinda el Tractat de Lisboa i ha d'afrontar amb claredat el camí cap a l'Europa política, amb la finalitat de donar cohesió a la gran àrea econòmica que ja és i també per tenir capacitat d'actuar amb eficàcia i influència i defensar els interessos dels seus ciutadans, en aquest món cada vegada més globalitzat i que va mirant cap a orient.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat