Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de març del 2015 | 18:55
Recull de premsa

Casals: "Si volem una Europa unida els interessos s'han d'harmonitzar"

"Molts catalans desitgem exactament això: ser tan sobirans com ho són els altres 28 països de la UE; o si voleu, volem ser tan poc sobirans com ho són aquests països".

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha dit a un article que des de l'entitat reclamen "per al nostre país i per al nostre futur govern dues qualitats que, si bé poden semblar contradictòries, són realment complementàries".

"D'una banda --ha dit-- volem la plena sobirania que s'expressa políticament en l'existència d'unes fronteres definides que indiquen els límits geogràfics de l'exercici de l'autoritat. I d'una altra banda, reivindiquem la nostra presència com a membre de ple dret de la Unió Europea, conscients que formar part d'aquest organisme implica una renúncia significativa de sobirania".

A l'article Sobiranies limitades Casals hi ha dit que ara mateix, molts catalans desitgem "exactament això: ser tan sobirans com ho són els altres 28 països de la UE; o si voleu, volem ser tan poc sobirans com ho són aquests països" i ha continuat explicant que "si ens fixem en el comportament dels diferents governs que han fet l'opció d'avançar cap a una unitat econòmica i política anomenada Europa, hi veiem repetidament aquesta tensió entre sobirania nacional i limitacions d'aquesta sobirania".

Casals ha reclamat als responsables polítics que responguin "a les aspiracions dels ciutadans": "han d'intentar fer realitat les promeses electorals; és a dir, han de tenir present l'opinió de qui els ha encomanat la tasca de govern. [...] Són també responsables –perquè de fet en formem part– davant d'unes institucions supranacionals. Allà hi conflueixen interessos sovint contraposats, però que en la mesura que volem una Europa unida s'han d'harmonitzar en un procés de compromisos i concessions mútues".

"En resum i posant un exemple: en les seves decisions el govern grec ha de tenir en compte la voluntat dels electors grecs, però no pot oblidar el que opinen sobre Grècia els ciutadans alemanys. I viceversa, és clar! Nosaltres incorporem aquesta lliçó en el camí cap a la sobirania o independència" ha conclòs Casals.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat