Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 25 de de gener del 2010 | 13:58
Crònica · Territori

Què fem amb els residus nuclears a Catalunya?

L'Estat espanyol va inaugurar la seva primera central nuclear en plena època del "desarrollismo" franquista, concretament l'any 1968, tan sols una dècada després que es construís la primera central nuclear del planeta. s obvi, doncs, que l'elecció d'utilitzar l'energia nuclear per a la producció elèctrica i les conseqüències de la gestió dels residus radioactius d'alta activitat és només de l'Estat espanyol. En el cas dels residus, fa més de 40 anys que se n'estan generant sense tenir cap pla per a la seva gestió.

L'Estat espanyol ha actuat de manera irresponsable en aquesta qüestió, autoritzant una activitat industrial que genera residus radioactius d'alta activitat sense haver-ne previst prèviament la seva gestió. Sense un pla de gestió dels residus, qualsevol indústria podria operar i tenir llicència d'activitat.

Pel que fa a la gestió de residus radioactius, una premissa important és el de la "concentració i el confinament". Això vol dir que és preferible tenir un únic dipòsit controlat que diversos dipòsits repartits pel territori. Té menys impacte, és més econòmic i de més fàcil gestió.

Aquestes setmanes el govern espanyol està recollint candidatures de municipis que es presentin voluntaris per allotjar el futur cementiri nuclear de tots els residus nuclears d'alta activitat de l'Estat, però s'està passant per alt que segons la normativa europea una decisió d'aquestes característiques obliga a tenir en compte un territori més ampli que no pas el directament afectat per una instal·lació d'aquest tipus.

Davant d'aquesta suma de despropòsits, Catalunya ha de rebutjar de totes totes la ubicació d'un dipòsit destinat a allotjar els residus radioactius de tot l'Estat espanyol. I no ha de caure en la trampa de territorialitzar les centrals i parlar de residus de les "centrals catalanes". Degut a l'elevada interconnexió de la xarxa elèctrica, les centrals nuclears ubicades a Catalunya formen part del sistema elèctric espanyol i l'electricitat produïda en elles no és només per a Catalunya, sinó per a tot l'Estat.

Què fem amb els residus nuclears a Catalunya, doncs? Retornar-los a Espanya (són residus originats per una planificació energètica pre-democràtica) i cessar gradualment la producció de nous residus i d'electricitat mitjançant la fissió atòmica al Principat. A nivell estatal les nuclears tenen una contribució d'un escàs 18%, per tant, la seva contribució és substituïble mitjançant fonts renovables a mig termini.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat