Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 27 de de gener del 2010 | 15:35
Notícia · Política

Els residus polítics d'Ascó

Barcelona · L'afer de la futura ubicació del cementiri nuclear va camí de convertir-se en una telenovel·la en què els principals actors actuen amb una barreja d'improvisació, contradiccions i promeses incomplertes inaudites. Avui el protagonisme se l'ha endut el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, que ha assegurat que "Catalunya consumeix més energia de la que produeix", contradient així les afirmacions de Montilla i Carod-Rovira en el sentit que el Principat produeix gairebé un 40% de l'energia nuclear que es consumeix a l'estat.

Deixant de banda les xifres, el més destacable del discurs de Sebastián ha estat el següent: "és molt difícil justificar que, si ho volen els ciutadans d'un poble o un municipi [el magatzem], els ho negui la comunitat autònoma". Pel ministre d'indústria, doncs, és totalment normal que un poble de poc més de 1.000 habitants pugui prendre per si sol una decisió que afecta al conjunt del territori. De fet, el mateix Zapatero va assenyalar el 2006 que la decisió d'ubicar el magatzem hauria de comptar amb el consens del agents socials, els municipis i les comunitats autònomes, però amb el temps, les paraules del president del govern espanyol, com de costum, se les ha endut el vent. Sebastián ha recordat que "hem de buscar una solució de consens entre tots". s totalment cert. Aleshores, com és possible que un municipi pugui presentar formalment la candidatura al cementiri nuclear passant per damunt de l'opinió de la comunitat autònoma que el regeix i de la majoria de municipis de la zona?


Planificació

Tot i els perjudicis que causa l'energia nuclear, el cementiri s'haurà de realitzar a algun lloc, i les centrals no es tancaran en poc temps. Una decisió com la d'ubicar un magatzem nuclear hauria d'anar lligada forçosament a l'establiment d'una planificació consensuada pel que fa a l'energia nuclear. Zapatero, en la seva línia d'improvisar i virar d'una banda a l'altra dependent d'on bufi el vent, pretén tancar la qüestió en pocs mesos, establint un acord amb un municipi que, en realitat, no sap el que està pactant. Durant quant temps haurà de rebre material radioactiu, per exemple? Ningú ho sap, ni el mateix Zapatero. Abans, doncs, de decidir on situar el cementiri, seria necessari arribar a un acord sobre l'ús de l'energia nuclear, el temps de vida de les centrals, i la planificació de noves fonts d'energia que la poguessin substituir paulatinament, si és que així es decideix. s el que han fet diversos països europeus: planificar, pactar una línia d'actuació. I un cop marcada la ruta, escollir la zona on situar el cementiri.


Polítics catalans

L'actuació de part dels polítics catalans ha estat a l'alçada de les circumstàncies. Primer, amb el paper de Montilla, que va mantenir silenci absolut sobre l'afer fins que, pressionat per ERC i ICV, va haver de sortir aquest dilluns dient que la Generalitat s'oposava al cementiri. Un rebuig ferm des del primer moment, en consonància amb el que havia aprovat el Parlament temps enrere, no hauria estat de més. s clar que, tenint en compte les declaracions de l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal (CiU), no és d'estranyar. Vidal ha explicat a Madrid que quan va exposar l'any 2008 a Mas i Montilla la intenció del seu ajuntament, cap dels dos dirigents s'hi va oposar.  "Van acceptar la realitat de la documentació que es presentava i els va semblar bé o en tot cas no van dir el contrari", ha dit l'alcalde.

Un fet que no suposarà que hi hagi "atenuants", ha dit Felip Puig que, tot i explicar a Rac1 que CiU obrirà un expedient a Vidal, ha dit que "ell hauria fet el mateix", ja que l'alcalde defensa "els interessos del seu poble". El que no ha explicat el secretari adjunt de CDC, però, és perquè fa cinc dies va expressar sense pal·liatius que "si la decisió final de la gent de CiU a Ascó és contrària al posicionament de CiU a nivell nacional, és obvi que procedirem a la suspensió de la seva militància", i avui ha canviat de criteri i ha anunciat tan sols l'obertura d'un expedient.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat