Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 31 de de maig del 2010 | 15:58
Crònica · Territori

Energia eòlica al mar

Al Principat els primers parcs eòlics van aparèixer als anys vuitanta, però no va ser fins a final dels noranta que el Govern de la Generalitat va decidir apostar-hi amb més força. Ho va fer aprovant el Pla d'Energia de Catalunya 2006-2015, que preveia una potència instal·lada d'energia eòlica de 3.500 MW el 2015. Però la realitat és que a finals de 2009 hi havia només 641 MW instal·lats.

L'energia eòlica marina aprofita l'energia generada pel vent mitjançant aerogeneradors ubicats mar endins. El cost d'instal·lació és superior al de les zones terrestres, però la vida útil és del doble, l'impacte paisatgístic és menor i l'energia produïda és un 70% major gràcies als vents constants i l'absència d'obstacles topogràfics.

Actualment al món hi ha instal·lada una potència eòlica marina de 2.056 MW, i l'Associació d'Energia Eòlica Europea estima que el 2020 serà de 40.000 MW. La majoria dels parcs existents s'ubiquen al mar del Nord i al mar Bàltic a on, gràcies a una plataforma continental de poca profunditat (uns 20 metres), es poden instal·lar centrals eòliques ancorades al fons del mar a 80 quilòmetres de la costa. Tanmateix, aquesta tecnologia és de difícil implantació al mar Mediterrani, on s'assoleixen profunditats majors a poca distància de la costa. Per tant, per implantar l'energia eòlica marina a Catalunya cal superar aquest handicap amb una nova tecnologia, com és l'aerogenerador flotant.

Precisament amb aquest objectiu es va presentar fa unes setmanes a Tortosa el projecte ZÈFIR. La iniciativa sorgida de la voluntat de les conselleries d'Economia i Innovació, compta amb la col·laboració del govern central, tres universitats (URV, UB i UPC) i tres empreses privades (Endesa, Gas Natural-Unión Fenosa i Agbar). El projecte pretén desenvolupar una tecnologia pionera en l'obtenció d'energia eòlica construint una planta experimental de parcs eòlics mar endins, concretament a la línia marítima compresa entre el cap de Tortosa (al delta de l'Ebre) i el de Salou (Tarragonès).

Està previst que el projecte es desenvolupi en dues fases. La primera planteja la col·locació d'entre 2 i 4 aerogeneradors amb una potència d'entre 10 i 20 MW, que estarien ancorats al fons del mar a una profunditat de 35 metres i a una distància màxima de 3,5 quilòmetres de la costa. L'objectiu és el d'investigar el comportament mar endins dels aerogeneradors, ja que no hi ha cap experiència en aquest sentit a l'Estat. A la segona fase s'instal·laran entre 6 i 8 aerogeneradors flotants amb uns 50 MW de potència, situats a uns 20 quilòmetres de la costa.

Amb el projecte ZÈFIR, a part de l'enorme impacte en recerca i desenvolupament de tecnologia, neix una bona oportunitat per iniciar el desplegament industrial d'una nova activitat econòmica a les comarques del sud del Principat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat