Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de d'octubre del 2011 | 18:09
Crònica · Política

Com afronten els partits independentistes el 20-N?

El pacte d'ERC amb RCat i la decisió de SI de recomanar als ciutadans que votin el que "considerin més convenient per afavorir el procés cap a la independència" clarifica l'escenari de l'independentisme abans d'iniciar la campanya.

CiU, ERC (més RCat) i l'abstenció –no necessàriament per aquest ordre- seran els principals destinataris del vot de l'independentisme català en les eleccions estatals del proper 20 de novembre. Després que la CUP decidís no concórrer als comicis per fer campanya activa per l'abstenció, i que SI finalment no s'hagi presentat, el panorama polític ha quedat clarificat quasi definitivament.

Esquerra serà l'únic partit independentista català que concorrerà amb les seves sigles a les eleccions. Ho farà, això sí, acompanyat d'una plataforma de suport que, en teoria, havia d'aglutinar a partits i independents, tot i que finalment tan sols tindrà un únic integrant: el Reagrupament de Joan Carretero. La formació de l'exconseller segueix amb l'acostament a ERC iniciat després de la patacada electoral de les passades eleccions al Parlament. Així, el 20-N serà la primera gran prova de foc de la nova direcció dels republicans. De moment, Junqueras ha aconseguit que sigui el seu candidat, Alfred Bosch, qui sigui el cap de llista al imposar-se en primàries a Joan Ridao. L'interrogant que es planteja per ERC és el de saber si amb una cara nova, reconeguda entre el sobiranisme per la seva bona tasca en la consulta sobre la independència a Barcelona, i amb la transició pacífica que hi ha hagut a la formació després d'anys de turbulències i lluites fratricides, n'hi haurà prou per capgirar la seva dinàmica negativa.  En les passades municipals, tot i obtenir uns resultats desastrosos i perdre la representació en la majoria de grans ciutats on era present, va començar a parar el cop d'un cicle electoral nefast que va tocar fons en les eleccions al Parlament. De moment, les enquestes atorguen 1 diputat a la formació, tot i que si hi hagués certa recuperació podria igualar-se els tres actuals (el segon a Barcelona i el primer de Girona). Aspirar a més sembla, ara per ara, molt difícil. Pel que fa al Senat, en què els republicans no repetiran l'Entesa de Progrés i es presentaran en solitari, encara no s'ha decidit qui serà el cap de llista.

El Consell Polític de la CUP, per la seva banda, va decidir que la formació no es presentaria a les eleccions estatals. La decisió era totalment previsible, però també va anar acompanyada d'una altra aposta: fer campanya activa a favor de l'abstenció. La CUP considera que els comicis "no serviran per resoldre els repte que té plantejat el poble català" i, a més, entén que "no hi haurà cap opció que defensi la independència dels Països Catalans i la superació del capitalisme". La militància, de ben segur, anirà en aquesta direcció, però pot ser que una bona part dels vots que va obtenir la formació a les municipals se'n vagin cap a ERC aquesta vegada.

Per últim, Solidaritat Catalana ha optat per recomanar als seus votants que escullin entre l'abstenció, el vot nul amb el dibuix d'una estelada, el vot en blanc, o bé votar "allò que considerin més convenient per afavorir el procés cap a la independència nacional de Catalunya i dels Països Catalans". Aposta àmplia de SI després que les negociacions amb ERC per conformar una candidatura independentista unitària que tingués com a punt prioritari "la defensa de la independència de Catalunya" no fructifiquessin, fet que ha forçat a Solidaritat a no presentar-se, ja que l'assemblea havia decidit que només es concorreria als comicis si era en una coalició independentista més àmplia.

Amb els partits ja posicionats, el panorama que s'albira l'endemà del 20-N és un congrés tenyit de blau del PP. El PSC ha aparcat el debat del grup propi, ICV pot augmentar en vots, ERC es mou actualment en una forquilla d'1-3 diputats, i CiU pot veure's desgastada per les retallades que està duent a terme des del Govern –Duran, de fet, ha anunciat que TV3 també en patirà, i de les grans. El gran beneficiat, doncs, serà el PP, que podria fer uns resultats històrics al Principat. Si assoleix la majoria absoluta a l'estat, com preveuen totes les enquestes, CiU no tindrà cap força per negociar el pacte fiscal. I aleshores, arribarà el moment de mullar-se.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat