Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 7 de de maig del 2010 | 13:38
Crònica · Política

Sèrbia parlarà amb Kosovo a l'estiu

Ja sigui per sentit comú o realpolitik, Belgrad podria estar disposada a parlar amb Pristina a l'estiu, segons una filtració a la BBC d'Albània. Han passat dos anys i dos mesos de la secessió unilateral de la província sèrbia de Kosovo i des d'aleshores el govern serbi ha maldat, mitjançant tots els recursos diplomàtics possibles, perquè el nou estat no fos reconegut internacionalment. El fet és, però, que el nou estat gaudeix actualment d'acceptació internacional i ha estat reconegut per una majoria àmplia de països europeus i els Estats Units. L'Estat espanyol continua negant-se a reconèixer la independència del nou país balcànic juntament amb Grècia, Romania, Eslovàquia, Rússia i, evidentment, la mateixa Sèrbia.

Les darreres setmanes havien generat polèmica les posicions radicals exhibides pel govern serbi, que no accepta el govern kosovar com a membre de ple dret a les negociacions balcàniques amb la Unió Europea. s per això que ha sorprès el possible canvi de política del govern serbi, que segons fonts diplomàtiques internacionals acceptaria parlar sobre descentralització, patrimoni cultural i la regió del nord de Kosovo, per sobre del riu Ibars, habitada majoritàriament per serbis kosovars. No obstant això, aquesta possible negociació, que es duria a terme a l'estiu, ha aixecat suspicàcies entre els analistes, que hi veuen segones intencions. En primer lloc, a l'estiu està previst que la Cort Internacional de Justícia resolgui el cas interposat per Sèrbia sobre la legalitat de la secessió unilateral; aquesta resolució, en cas de ser negativa, podria afectar les negociacions entre Pristina i Belgrad. Una interpretació més agosarada seria que una possible resolució negativa de la Cort, que negués el dret de secessió unilateral, donaria força al govern de Belgrad per demanar la partició de Kosovo i la sobirania sobre la regió del nord amb capital a Mitrovica.

Si aquesta darrera hipòtesi es confirmés, la comunitat internacional veuria com la voluntat expressada per les Nacions Unides, amb el Pla Ahtisaari, de construir un Kosovo multiètnic, acaba en no res. La secessió interna reforçaria la posició de Belgrad i  oferiria una imatge negativa d'una secessió "homogeneïtzadora" impulsada des de Pristina. Per tot això, Ban Ki Moon s'afanyava fa unes setmanes a recomanar al Govern kosovar que impulsi polítiques per recuperar el control sobre el nord del país, de facto en mans del govern serbi. Tot fa pensar que a Mitrovica hi ha la clau per al futur d'un Kosovo que vol trobar el seu camí com un estat independent que respecta les minories internes.       

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat