Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de de març del 2010 | 14:02
Crònica · Política

Bones perspectives electorals per al sobiranisme cors

La qüestió nacional corsa torna a ser notícia a l'Estat francès. Còrsega és a dues setmanes de les eleccions regionals i les enquestes indiquen un ascens moderat tant de les opcions autonomistes com de les secessionistes. Segons una enquesta duta a terme per Le Figaro, LCI, RTL i Corse Matin, l'UMP podria perdre la majoria a favor d'una coalició d'esquerres, i el moviment nacionalista cors sumaria un 23% de vot, la qual cosa és una fita històrica. La coalició de Femu Corsica, liderada per Angelini i Simeoni, obtindria un 17% de vot, mentre que els independentistes de Corsica Libera, liderats per Talamoni, obtindrien un 6% de vot i no podrien passar a la segona volta en solitari. La coalició Femu Corsica integra dos partits nacionalistes moderats, el Partitu di a Nazione Corsica i l'Inseme a Corsica. D'altra banda, Corsica Libera també agrupa diversos moviments secessionistes; va ser creat el febrer del 2009 i condemna les accions violentes del grup armat FLNC.

Còrsega està dividida en dos departaments i disposa d'un govern regional anomenat Col·lectivitat Territorial Corsa (CTC) i una assemblea de 51 diputats. Aquests són escollits a dues voltes amb una barrera del 7% i un mínim del 5% de vot per poder optar a coalicions amb altres llistes a la segona volta. La circumscripció és única a tota l'illa i els diputats s'atorguen proporcionalment a la segona volta. Aquest govern regional té unes competències força limitades malgrat les successives reformes estatutàries que s'han dut a terme.

El 2003, amb el Govern francès de Jean-Pierre Raffarin i mentre Nicolas Sarkozy era ministre de l'Interior, els corsos es van oposar en referèndum i per una majoria ajustadíssima, 51% contra 49%, a una revisió de l'autonomia proposada pel govern central. Aquesta proposta preveia la supressió dels dos departaments que divideixen l'illa i el reforç de la CTC ampliant-ne les competències. Aleshores el no va guanyar amb el suport dels centralistes i dels independentistes. El fracàs d'aquesta proposta d'increment de l'autonomia va dividir encara més el moviment nacionalista i ha deixat la qüestió nacional corsa irresolta malgrat que segons els independentistes, la proposta autonomista no hauria estat més que una manera d'intentar fer contents els moderats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat