
"Amb aquesta educació, Font de Mora dimissió!" Sota aquest lema van buidar-se aquest 28 d'abril les aules valencianes, alhora que els carrers de les principals ciutats del país s'omplien de professors, pares, mares i alumnes de l'ensenyament infantil, de primària i de secundària.
El seguiment de la vaga, convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, va complir i fins i tot va superar totes les expectatives previstes i va convertir-se en un clam en contra de les prioritats inversores del Consell.
La jornada de protesta, que en cap cas no tenia a veure amb una demanda de millores econòmiques pel professorat, s'havia ajornat cinc mesos enrere. En efecte, després de l'èxit de la macromanifestació de València del 29 de novembre, el conseller del ram, Alejandro Font de Mora, va acceptar de seure a parlar amb els representants de la Plataforma, que reclamaven avanços sensibles en 13 àmbits, per tal de desconvocar la vaga que havien previst pel 17 de desembre. Al remat, in extremis', el Consell va presentar una moratòria del seu decret que obligava a impartir l'assignatura d'educació per a la ciutadania en anglès, i els convocants, no sense diferències internes, van acceptar de posposar-la un parell de mesos, a fi de copsar si hi havia un canvi de tarannà real de part de l'administració valenciana. Un canvi que, com era d'esperar, mai no va arribar i que va fer inevitable, ara sí, la vaga del 28 d'abril.
Les protestes d'ahir dimarts no van cenyir-se a la vaga, sinó que van reproduir-se als carrers de València, Alacant i Castelló de la Plana, que van rebre centenars d'autobusos per criticar la política educativa del PP valencià. Segons el sindicat majoritari de l'ensenyament públic, l'STEPV, un 57% dels professors i un 90% dels alumnes no van assistir a classe. Val a dir que, com no podia ser d'una altra manera, hi havia decretats uns serveis mínims que calia respectar. Malgrat tot, l'afluència va ser minsa, com ho demostrava l'aspecte de les platges valencianes al matí.
De vesprada, la manifestació més multitudinària fou la de València. 50.000 persones, segons el parer de la Plataforma, van aplegar-s'hi, i el ben cert és que quan la marxa arribava a la fi del recorregut, encara eixia gent de la plaça de Manises, a les portes de la Generalitat Valenciana, on començava i es cloia la manifestació de repulsa. Una gran marxa groga, doncs, va envair ahir el cap i casal. La unanimitat de la premsa valenciana en el sentit de l'èxit de la convocatòria, una coincidència de criteri que costa molt d'aconseguir, evidencia que la manifestació va ser secundada per milers i milers de persones.
També, és clar, per tots els partits de l'oposició al PP, que no van deixar anar l'ocasió de recordar els darrers episodis de presumpta corrupció dels conservadors, alhora que els instaven a reorientar la seua agenda de prioritats inversores, apostant molt més pels serveis públics i molt menys per la política d'aparador fonamentada en un reguitzell de grans esdeveniments. El fracàs escolar valencià només el supera Ceuta, a tot l'estat. El 40% dels joves valencians que comencen l'ESO no l'acaben, un percentatge que encara s'agreuja més a les comarques alacantines, on l'índex de fracàs escolar arriba al 44%. Amb prou feines un de cada tres alumnes fa cap a la universitat, prova fefaent de la despreocupació del Consell.
s un enigma saber com respondrà ara el gabinet de Camps a les peticions dels manifestants. En qualsevol cas, fóra bo no mantenir-hi gaires esperances, tenint en compte com actua el PP valencià amb aquells que li són desafectes i ho esbomben obertament. Més encara, després d'haver sabut que el president de la Federació Escola Valenciana (una de les entitats convocants de la manifestació i de la vaga), Diego Gómez, avisa que si Camps no cessa Font de Mora, incapaç d'arribar a cap acord amb els crítics, la Plataforma demanarà directament la dimissió del president Camps. Se sumarien, així, a la petició que en aquesta direcció ja ha fet Esquerra Unida, en aquest cas per la implicació del president valencià en l'afer Gürtel.