Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 20 de de juliol del 2010 | 14:16
Crònica · Internacional

Moviment autonomista al Nord de Portugal

Portugal podria ser als inicis d'un moviment que recorda el de la Lega Nord d'Itàlia. Un naixent moviment autonomista està prenent forma al Nord del país, segons informava recentment un diari madrileny. La base del malestar que ha generat aquest moviment és econòmica i social, però remenant en el passat es poden trobar, també, elements històrics i identitaris propis.

L'alcalde de la capital del Nord, Porto -la segona ciutat en importància del país-, i dirigent del Partit Socialdemòcrata, Rui Rio, ha avisat que la regió pot revoltar-se, que el malestar contra el centralisme fa anys que va creixent i que els quatre milions d'habitants de la regió se senten abandonats del poder central. Fins i tot aquesta situació ja ha estat comparada amb l'existent al Sud d'Itàlia i a l'Est d'Alemanya, per tal de fer destacar l'existència d'uns salaris inferiors a la zona, un atur més elevat i un sistema de salut menys eficient que els de la regió de Lisboa.

En aquest sentit, el govern socialista i l'oposició de dretes estan discutint al Parlament fer de pagament les tres autopistes del Nord. Això ha suscitat la indignació de molta gent i està donant força al moviment autonomista o regionalista, segons recull el diari El País. Hi ha un dirigent socialista, Pedro Baptista, que promou el Moviment per a un Partit del Nord, tot i que la legislació portuguesa no autoritza l'existència de partits regionals, segons consta a la Constitució del 1974. Quan es va aprovar aquesta Constitució existia la por de la creació de certs moviments autonomistes de les illes Madeira i les Açores. Ara, però, hi ha sectors que demanen una revisió de la Constitució per tal d'eliminar aquesta prohibició.

L'economia empitjora
Segons explica Pedro Baptista, el Nord ha vist retrocedir els indicadors econòmics, els fons europeus destinats a la regió han estat desviats cap a la regió de Lisboa i s'ha desenvolupat una política destinada a concentrar a la zona de la capital les inversions públiques. El Nord té més atur que la resta del país (12% davant del 9% de la resta), té el rècord de tancament de petites i mitjanes empreses. Els llocs de treball del sector públic estan concentrats a la regió de Lisboa i la concurrència de les economies asiàtiques, així com l'ampliació de la Unió Europea han perjudicat el Nord de Portugal.

El malestar ha donat ales al regionalisme i està quallant la idea de formar un partit regional que defensi els interessos de la gent del Nord. Baptista diu que el futur Partit del Nord ha recollit mil adhesions en un mes, des del llançament del projecte, i que espera arribar als 10.000 adherents abans de finals d'any. El nou partit també podria dir-se Partit Portuguès de les Regions, per evitar ser il·legalitzat. Els regionalistes demanen una reorganització de l'administració territorial i una disminució de les despeses polítiques centrals i el seu objectiu és tenir una autonomia amb un govern i un parlament propis.

El Nord de Portugal té la mateixa llengua que la resta del país però reivindica "una història, una identitat i una manera de ser. Portugal va nàixer aquí, en el Nord, diu Baptista. No som un moviment nacionalista però si Lisboa persisteix en aquesta política cega i sorda, el regionalisme podria transformar-se en nacionalisme".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat