Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de novembre del 2009 | 14:27
Crònica · Illes Balears

El Seminari Blanquerna, 29 anys de feina a favor del país

Els propers 21 i 22 de novembre, l'hotel Nàutic de Can Pastilla, a Palma, acollirà la una nova edició del Seminari Blanquerna. El Grup Blanquerna, nascut l'any 1985 de la mà d'activistes com Climent Garau, Francesca Bosch, Pere Llabrés o Josep Maria Magrinyà, arriba així a una nova fita de la seva trajectòria.
Un recorregut que ha contribuït al debat i la reflexió sobre la realitat nacional de Mallorca i del conjunt dels Països Catalans, partint del cristianisme humanista. Al llarg d'aquestes gairebé tres dècades, el Grup Blanquerna ha contribuït a la formació de diferents generacions de joves, que han participat d'una manera destacada en diferents àmbits socials i polítics. La tasca del Grup Blanquerna ha estat plural i transversal, i s'ha fet des de posicions crítiques i transformadores. Les trobades del Grup Blanquerna han contribuït a la posada en marxa de múltiples iniciatives de país, com ara la creació del Bloc Nacionalista d'Estudiants (en els anys vuitanta) o dels Joves de Mallorca per la Llengua (organització important en la defensa de la llengua catalana actualment activa).

Durant la segona meitat dels anys vuitanta i tota la dècada dels noranta el seminari ha estat l'espai de trobada, coneixença, debat i reflexió per excel·lència de diverses generacions de joves illencs propers als valors del nacionalisme polític i cultural, del progrés social i de la defensa del territori i el medi ambient. Un nombre important de joves del Principat de Catalunya i del País Valencià, a més, han participat habitualment a les trobades i seminaris, uns aplecs que han conjugat de forma molt habitual els aspectes formatius i els lúdics. L'objectiu dels seminaris Blanquerna ha estat, mitjançant l'estudi i l'anàlisi, oferir a la ciutadania i especialment al jovent, eines interdisciplinars per entendre i afrontar els reptes del món actual. La trobada s'ha centrat en el fet nacional, però ha tractat molts més temes (la globalització, la situació del territori, el fet religiós, els drets humans, i un llarg etcètera). Durant aquest temps n'han estat presidents Climent Garau, Miquel Àngel Maria i Honorat Jaume.

La trobada d'aquest cap de setmana ha estat organitzada conjuntament amb el CIEMEN dins les seves trobades CONSEU, i tractarà sobre la realitat de les nacions de la Mediterrània. El títol de l'activitat és "Turisme, Territori i Identitat a la Mediterrània". La iniciativa aplega per primer vegada dues entitats que han destacat dins l'àmbit dels Països Catalans per impulsar la reflexió sobre la identitat nacional i la societat des de diferents perspectives. El CIEMEN, nascut el 1974, pren el seu nom de l'abat Escarré de Montserrat.

L'entitat barcelonina treballa pel reconeixement de les nacions sense Estat i de les minories ètniques del món, tot fent una tasca de difusió de les diferents causes nacionals i de sensibilització a favor dels drets dels pobles. La trobada comptarà amb la participació de Julia Sanguinetti, assistent de l'eurodiputat cors François Alfonsi, que parlarà sobre "Illes i nacions sense estat: diferència, autogovern i autodeterminació"; d'Arnold Cassola, exeurodiputat i membre del Partit Verd de Malta, que ho farà sobre "Turisme sostenible i perspectives econòmiques: L'experiència de Malta"; de Joan Amer, professor de la Universitat de les Illes Balears, que reflexionarà sobre "Turisme i Societats a la Mediterrània"; de Tomeu Martí, coordinador de l'Obra Cultural Balear, que parlarà sobre "Perspectives del sobiranisme a les Illes Balears"; i de Sjudur Skaale, parlamentari del Partit Independentista de les Illes Fèroe, que dissertarà sobre "Illes, autonomia i autodeterminació en el marc de la Unió Europea. Les Illes Fèroe i Groenlàndia".

Un dels moments àlgids del Seminari Blanquerna serà la taula rodona "Les Illes Balears, un projecte comú?", que comptarà amb representants de les diferents illes, com ara Jaume Garau, director general de Fons Europeus del Govern de les Illes Balears; Nel Martí, exconseller de Cultura, Educació i Joventut del Consell de Menorca; Esperança Marí, diputada al Parlament Balear per Eivissa; i Isidor Torres, exbatle de Formentera. A més, com a activitat lúdica, el seminari comptarà amb una actuació del jove cantautor principatí Cesk Freixas.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat