Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de d'abril del 2012 | 19:18
Crònica · Euskal Herria

Els Simpson viuen al Palau d'Ajuria Enea

Així ho creu Antonio Basagoiti. El líder del PP a Euskadi ha comparat al Lehendakari Patxi López amb Homer Simpson, el cap de la popular familia de dibuixos animats nordamericana. 

Antonio Basagoiti.

Bilbo · Falta un any per celebrar les eleccions autonòmiques i ja ha començat a escenificar-se la futura ruptura entre els dos socis de govern al País Basc. Basagoiti, ja ho hem explicat alguna vegada, té un curiós sentit de l'humor. En el seu afany per generar titulars acostuma a pensar-se frases ingenioses o jocs de paraules que deixa caure davant els micròfons.

A vegades l'encerta i d'altres no, però se li ha de reconèixer que és dels pocs polítics bascos que treballen les seves intervencions per donar matèria primera als periodistes, cosa que sempre és d'agraïr davant la gris dialèctica utilitzada pels polítics en general. Aquest humor, que sempre acompanya Basagoiti, contrasta amb el caràcter dels seus predecessors al capdavant del PP basc: Jaime Mayor Oreja sempre adoptava un aire greu i dramàtic, Carlos Iturgaiz era avorrit i feia patir quan parlava perquè era incapaç de lligar dues frases sense ensopegar-se i, per últim, a María San Gil li agradava practicar una política nerviosa visceral i crispada, reflexe directe de la seva personalitat.

A Madrid, Mariano Rajoy creu que ja és hora de començar a dinamitar els ponts amb els socialistes a Euskadi. Uns lligams que es mantenen des de fa tres anys en forma d'acord de govern, el mateix que ha possibilitat que Patxi López hagi esdevingut el primer Lehendakari socialista de la història basca, això sí, amb l'inestimable ajuda de la Llei de Partits –és a dir, de la il·legalització de Batasuna.

Amb aquest acord parlamentari sota el braç, socialistes i populars van fixar-se l'objectiu prioritari de girar l'Euskadi abertzale com si fos un mitjó i tenyir-lo amb els colors de la bandera espanyola. El front constitucionalista es va consumar el 2009, quan el govern espanyol era en mans de Zapatero i el PP a l'oposició. Les coses han canviat. Els populars ocupen ara els salons del palau de La Moncloa, ETA ha decidit abandonar la violència, i la greu crisi econòmica que patim s'ha agreujat encara més.

Davant aquest panorama, i com a resposta a les actuals coordenades polítiques, Rajoy ha ordenat al seu home a Euskadi que comenci a tallar els lligams amb el PSE. I Basagoiti s'ha posat a barrinar, i en un acte a Bilbao, mentre presentava la conferència del seu company de partit i president d'Extremadura, José Antonio Monago, ha deixat anar aquesta perla dedicada al Lehendakari López: "Per aquí –a Euskadi– hi ha algun alt representant institucional que, últimament, es dedica a donar lliçons al govern de Rajoy en el tema econòmic. Em refereixo a algú que no té fama de ser massa treballador i té menys títols acadèmics que Homer Simpson. Que no doni lliçons!".

Els socialistes han contestat amb timidesa a la desqüalificació personal llençada per Basagoiti. El PSE exigeix al dirigent popular que rectifiqui i controli la seva "incontinència verbal". I poca cosa més poden fer, perquè López està en mans del PP. La intenció del Lehendakari és esgotar la legislatura i convocar les eleccions quan toquen, al març de 2013, però això haurà de ser amb el permís de Basagoiti i del seu superior, Mariano Rajoy.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat