Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 27 de de desembre del 2011 | 16:16
Crònica · Economia

Setmanes decisives per a Unnim

El Banc d'Espanya, potser avançant la feina que ja anunciava que faria el nou executiu espanyol en l'àmbit financer, ha accelerat el procés d'adjudicació del grup Unnim –Caixa Manlleu, Caixa Terrassa i Caixa Sabadell-, que la setmana passada anunciava unes pèrdues de 107 milions d'euros el darrer trimestre de 2011, a una altra entitat financera que se'n faci càrrec.

El candidat més ben posicionat és l'aragonesa Ibercaja, que constitueix, amb les caixes basques i La Caixa –tot i que la catalana ja s'ha convertit en banc- en una excepció en el panorama financer. Manté encara la forma jurídica de caixa d'estalvis, té uns comptes sanejats i no ha hagut de recórrer al FROB. La seva morositat és molt baixa i els seus ratis de solvència superen de llarg les exigències del Banc d'Espanya, que han dut la majoria de caixes a bancaritzar-se i recórrer al fons de rescat, a preu d'or, de l'Estat espanyol.

Ibercaja és el soci ideal per a Unnim. I és la parella de ball que volen els antics directius de l'entitat, ara governada per tecnòcrates del FROB. Passar a formar part de la caixa aragonesa significaria, en primer lloc, preservar bona part dels llocs de treball del grup català, ja que la presència d'Ibercaja a Catalunya és testimonial. Així, l'entitat tindria una extensa xarxa d'oficines al Principat, amb la clientela feta i l'arrelament al territori ja fet, i que tant costa d'aconseguir a una entitat forana. Però sobretot, per a Unnim significaria una segona oportunitat, una segona vida per continuar activa al seu territori natural, i mirar de mantenir, potser no els dos primers anys, però sí després, la necessària obra social que avui encara duu a terme.
Aquestes setmanes seran crucials per al futur del nostre sistema financer. De la decisió el BdE depèn que Unnim pugui mirar de bastir un futur
Així, el Banc d'Espanya té previst adjudicar l'entitat abans que acabi el mes de febrer, si bé intentarà que l'adjudicació, que tindrà un valor d'un euro, com ha passat ja amb la CAM i també en el cas d'Unnim en passar a mans del FROB, durant el mes de gener. I Ibercaja ja va intentar quedar-se amb l'entitat catalana abans que aquesta s'aboqués a les ajudes públiques, però l'operació no va quallar. El calendari inicial del Banc d'Espanya preveia l'adjudicació cap al mes d'abril de 2012, però els mals resultats d'Unnim, i els plans del nou executiu de Mariano Rajoy, han accelerat el procés. En qualsevol cas, aquestes setmanes seran crucials per al futur del nostre sistema financer. De la decisió el BdE depèn que Unnim pugui mirar de bastir un futur, i aviat serà el torn de CatalunyaCaixa.

En el cas d'aquesta segona entitat, també intervinguda en un 95% pel FROB, tot apunta que quedarà a mans de La Caixa. El capital i la clientela seguirien a Catalunya, i això és molt positiu, però d'altra banda, l'entitat presidida per Isidre Fainé es veuria obligada a redimensionar la xarxa d'oficines i treballadors de CatalunyaCaixa, per una evident duplicitat de serveis. Ja va passar amb Caixa Girona, ara totalment desapareguda, i per això caldria que La Caixa intentés mantenir el màxim possible aquesta marca emblemàtica del nostre sistema financer.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat