Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de juny del 2009 | 13:28
Crònica · Cultura

Temporada de festivals

Comença l'estiu i comença la temporada de festivals que s'organitzen des d'ara i fins a finals d'agost arreu de la nostra geografia. Aquest cap de setmana ha estat el torn del "Festival Internacional de Música Avançada i Art Multimèdia de Barcelona", potser més conegut com a Festival Sónar.


Sembla que ara ja s'han superat etapes anteriors on per un suposat anhel internacional dels organitzadors es bandejava la llengua catalana en la informació del festival. L'edició d'enguany ha pogut "driblar" la crisi amb enginy i nous formats, com ara el "SonarKids", adreçat a nens i pares. Aquest cap de setmana també s'ha fet el tret de sortida del Festival Grec, que durant tot el mes de juliol tindrà lloc a Barcelona. Aquests dos festivals tenen una oferta cultural variada i amb un relatiu bon coixí de recursos econòmics que permeten tenir una repercussió mediàtica important i atraure un públic nombrós. Són festivals que responen a una filosofia específica que també trobem en d'altres festivals com ara el del "Festival Internacional de la Porta Ferrada", que durant els mesos de juliol i agost té lloc a Sant Feliu de Guíxols.

Per contra, hi ha tota una altra sèrie de festivals d'estiu que parteixen de tota una altra filosofia. Potser el més conegut i significatiu és el "Festival Internacional de Música de Cantonigrós". També té un plantejament igualment ambiciós de tenir un bona representació de grups internacionals, però que ho fa des d'un enfocament més popular, fent que hi hagi un contacte molt directe entre els grups i el país. Bàsicament perquè unes 800 famílies hostatgen els participants durant els dies del festival. No cal dir que de retorn a casa és més probable que siguin aquests darrers els que tinguin una idea més clara del que és Catalunya que no pas Grace Jones, estrella del Sónar, o els The Pretenders, que actuaran a Sant Feliu de Guíxols.

Tampoc hem de fer fer a aquests festivals coses que en cap moment no pretenien, com seria explicar al món la nostra cultura. La qualificació "internacional" que tots tenen té més a veure per la composició del programa d'actuacions més que no pas per la voluntat d'arribar al món. Dit això, però, enllaçar l'herència musical i cultural del país amb l'herència europea i "internacional" és un plantejament que, per un país com el nostre, sempre serà més enriquidor.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat