Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 2 de de novembre del 2009 | 14:01
Crònica · Cultura

Connexions

Aquest cap de setmana hi ha hagut la gala de l'entrega de guardons de la 38a edició dels Premis Octubre. L'acte d'entrega tancava la setmana de congressos dels Premis Octubre, que s'havien iniciat el dia 27. Els autors Lluís Calvo, Vicent Sanchís, Manuel Molins i Rafael Gomar van ser guardonats amb els premis de poesia, assaig, teatre i narrativa, respectivament. També es va fer entrega d'un premi honorífic a l'Institut Ramon Llull, per la seva tasca de promoció de la llengua i cultura catalana.

Els Premis Octubre s'han constituït en un referent i en una cita important per prendre el pols a l'activitat cultural del País Valencià. També és una ocasió per projectar públicament aquesta gran vitalitat, que massa sovint es vol silenciar. Aquesta és una situació crònica que Joan Francesc Mira explica en el llibre- entrevista "La vida, el temps, el món", un interessantíssim recull de sis dies de converses entre Joan Francesc Mira i el periodista i poeta mallorquí Pere Antoni Pons. La producció cultural al País Valencià és bona, en quantitat i qualitat, però tal com descriu lúcidament Mira "el conjunt d'aquests escriptors i els seus escassos lectors formen una mena de bombolla a part del gruix de la societat...hi ha molt poca repercussió en la premsa del país i menys encara en les televisions o en la ràdio, que són les que estableixen el flux de connexió real entre els escriptors i entre el sector més llegit de la societat." Els premis Octubre és una ocasió, limitada, per mirar de trencar la bombolla i saltar la paret.

Un darrer capítol d'aquests intents de desconnexió i minorització a què apel·lava Joan Francesc Mira el trobem en la notificació, també la setmana passada, divendres (coincidència o mala llet?), del Consell de la Generalitat valenciana a ACPV, on instava a cessar l'emissió de TV3 des del repetidor de Xiva en el termini de deu dies, i que afectaria l'àrea de València. s evident que no hi ha cap voluntat per tal de mantenir les emissions de TV3 al País Valencià, i que s'està aplicant la tècnica de la "botifarra": és van tallant trossets (tancant repetidors) mica en mica i sense parar, mentre es manté la negociació (per dir-ho d'alguna manera) per tal d'acordar la reciprocitat entre les emissions de TV3 i Canal 9. Quan s'hagin tancat tots els repetidors, el Govern Valencià haurà aconseguit els seus objectius i poc interès tindrà en acordar cap mena de reciprocitat.

Ara és més urgent que mai que es pugui realitzar la connexió entre una producció cultural sòlida i el conjunt de la societat valenciana.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Notícia · Comunicació
El nou director de Tv3 afirma "Jo vinc aquí a arriscar"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Vicent Sanchis substituirà Jaume Peral al capdavant de TV3
Recull de premsa · Cultura i mitjans de comunicació
Condeminas: "TV3 es pot esperar any més?"
Opinió · Cultura i mitjans de comunicació
Siguem seriosos i reforcem TV3
La fotografia · Cultura
Lliurament dels quaranta-cinquens Premis Octubre
Notícia · Comunicació
L'entrevista de Buenafuente a Puigdemont a TV3 va ser seguida per 554.000 persones
Crònica · Col·lectiu Columna Macià-Companys
Miserable TV3?
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
"TV3 és un instrument poderós i té molta influència en la societat catalana: és una autèntica estructura d'estat"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Joan B. Culla para els peus a un telepredicador
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Jaume Peral, nou director de TV3
Indica publicitat