Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 3 de de gener del 2013 | 16:40
Crònica · Afers religiosos

Moisès Broggi. Sobiranista, humanista i cristià

Moisès Broggi ha estat i és, també després de morir, un sòlid referent cívic en tots els aspectes de la seva existència. Broggi: metge, cirurgià, col·laborador de les Brigades Internacionals, represaliat per la dictadura franquista, sobiranista català, humanista universal, savi, científic i cristià.

El sobiranista i científic Broggi expressava la seva fe quan era escaient, amb respecte i sense vergonya. Nombroses declaracions van en aquest sentit.

"Jo crec en el que és desconegut. El món no s'entén sense un esperit universal, sense la religió (...). Sóc científic, però la ciència no ho explica tot. La ciència entén el que és material però no passa d'aquí.  No explica què és el que anima la matèria. Tot està planificat, però no sabem per què ni com. Això que no explica la ciència és la religió. Inclosa la idea de l'infinit".

Broggi també assegurava que és "impossible explicar les coses sense l'infinit": "L'infinit no es pot demostrar, però tampoc es pot demostrar que no existeixi l'infinit. No tot el que no es pot demostrar significa que no existeixi (...). La matèria no ho explica tot. Hi ha d'haver quelcom més. Tots portem a dins quelcom d'aquest principi universal. I això és etern, mai no mor".

Tota una vida dedicada a la ciència, a pal·liar el dolor de la gent, a salvar vides, a servir la seva pàtria. Aquest és Broggi. Un home creient en Déu. La seva necrològica en deixa constància: "Moisès Broggi i Vallès. Cirurgià. Ha mort cristianament a Barcelona, a l'edat de 104 anys, el dia 31 de desembre de 2012".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat