Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 13 de d'octubre del 2011 | 16:15
Crònica · Afers religiosos

Compromís dels intel·lectuals catòlics a Catalunya

Catalunya i l'Església disposen d'una intel·lectualitat de laics catòlics de primera fila. Aquests intel·lectuals comparteixen unes característiques comunes: compromís cristià i amb els drets nacionals de Catalunya.

Logo de la Fundació Joan Maragall.

Uns altres dels denominadors comuns són la fe raonable i fidel a l'aggiornamento del Vaticà II, la crítica a determinats aspectes institucionals de l'Església, i el tarannà dialogant amb el món, la ciència, la cultura i els sectors agnòstics del segle XXI. Tanmateix, la sòlida preparació en les seves professions respectives i el rebuig per alguns sectors de l'Església són unes altres característiques comunes d'aquests intel·lectuals: són maleïts per sectors socials i eclesiàstics reaccionaris.

Una de les entitats que agrupa un sector d'intel·lectuals catòlics és la Fundació Joan Maragall (FJM), creada el 1989. El seu patronat està format, entre altres laics, per Josep Maria Carbonell (president), Jaume Dantí, Pere Lluís Font, Jaume Fontbona, David Jou, Ramon Pla, M. Pilar Núñez-Cubero, Joan Rigol, Francesc Torralba. Una altra entitat amb activa participació d'intel·lectuals laics és Cristianisme i Justícia (CiJ), promoguda per la Companyia de Jesús. Enguany celebra el seu 30è aniversari.

La FJM i CiJ aporten una valuosa producció de publicacions. Destaca, per exemple, Qüestions de Vida Cristiana, fruit de la col·laboració entre la FJM  i l'abadia de Montserrat. L'actual director és el poeta Carles Torner. També existeix un portal digital que s'ha convertit en un punt de referència imprescindible pels interessats en afers religiosos, siguin creients o no. Aquest és Catalunya Religió i està dirigit pel periodista Jordi Lliterri. Altres signatures són: Carles Armengol, Josep Gallifa, Ramon Bassas, Oriol Domingo, Andreu Ibarz, Jordi López Camps, Josep M. Lozano, Pepe Menendez i Marta Nin, entre altres.

Cal deixar constància, a més, d'un mensual històric, Foc Nou. Hi estan vinculats o hi col·laboren laics catòlics com Roser Bofill, Joaquim Gomis, Oriol Llop, Albert Sáez, Àlex Masllorens, Arcadi Oliveres, Santiago Ramentol i Ignasi Moreta entre altres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat