Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 17 de d'octubre del 2014 | 18:31
Recull de premsa

Tresserras: "¿No és una incongruència que s'exhibeixin com a campions de la democràcia els que la restringeixen?"

"¿O que siguin homenatjats com a ciutadans exemplars els que han acumulat recursos i poder aprofitant que les seves males arts quedaven encobertes? ¿O que parlin més de solidaritat justament els que depreden i defrauden?  En diem paradoxa, però volem dir engany".

El professor de la UAB, Joan Manuel Tresserras, ha dit a un article que l'"espectacle" de la política "estimula la proliferació de paradoxes". "¿No és una incongruència paradoxal, per exemple, que s'exhibeixin com a campions de la democràcia els que la restringeixen i la instrumentalitzen al seu propi servei? ¿O que puguin atribuir-se la defensa de la llei els que la violenten i l'encaixen en una legalitat feta a la mida de les seves obsessions i interessos? ¿O que siguin homenatjats com a ciutadans exemplars els que han acumulat recursos i poder aprofitant que les seves males arts quedaven encobertes o no havien estat tipificades com a delicte?" s'ha preguntat.

A l'article Despullar gestos i metàfores Tresserras hi ha dit que "d'humilitat, [són] els més arrogants", i de generositat, "els més mesquins". "En diem paradoxa --ha continuat--, però volem dir engany. La inflació de metàfores en el discurs polític l'estimulen, diuen, les exigències de la comunicació: claredat, intenció pedagògica, simplicitat, brevetat, construcció d'imatges que puguin ser fàcilment recordades. Es busca la frase feta, el titular, l'acudit, el refrany, [...]. Elements que puguin ser subratllats, destacats [...]. L'autenticitat s'arriba a perdre."

Finalment l'autor de l'article ha conclòs que des de Catalunya "podem revertir el procés" i "girar-lo". "En el repàs minuciós, reflexiu i atent del que han fet i dit els principals actors en cada moment, dels seus encerts i errors, dels rostres abatuts o satisfets que ens han mostrat, del que els hi hem vist, sentit i endevinat, hi podem trobar indicis i rastres per construir-nos un relat particular i interpel·lar la pròpia consciència. Podem saber què han fet i què pensem que faran. Quins han estat els seus objectius i prioritats. I jutjar i actuar nosaltres en conseqüència. Quan i què votarem? Aviat. Tot" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat