Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de de desembre del 2016 | 16:47
Recull de premsa · Societat civil

Muñoz: "L'independentisme encarna avui el projecte amb més consens en la societat catalana"

En un article a l'Ara Jordi Muñoz en relació a la celebració de la Nit de Santa Llucia ens diu "Òmnium va tenir l'encert de no desembarcar a l'Hospitalet, fer el seu acte i marxar, sinó que va aprofitar l'avinentesa per fer una aposta pel diàleg, franc i allunyat de tòpics, amb les expressions culturals actuals de la ciutat".

Així, ens explica que "Això es va concretar, per exemple, en la presència d'un grup capdavanter en dansa urbana com Street Squad, de Dani Flaco, o en la interpretació d'una la versió d' Els segadors per part d'Arbre de Tres, un grup format per alumnes de l'Escola Municipal de Música - Centre de les Arts de l'Hospitalet"

Pel que fa al president de l'entitat ens diu que "Jordi Cuixart  ha anat imprimint en els primers mesos del seu mandat. Una aposta estratègica per revisar i ampliar l'imaginari col·lectiu que defineix la catalanitat. I, així, mirar de trencar les barreres invisibles que, encara avui, mantenen una part important de la població de Catalunya allunyada de la cultura en llengua catalana".

I afegeix que "Transcendir aquestes fronteres invisibles, que alguns voldrien inflamar i instrumentalitzar políticament en favor del nacionalisme espanyol, és un repte complex que demana habilitat i persistència. I pensar el país tal com és avui, més enllà dels esquemes propis de fa trenta o quaranta anys. El sobiranisme ja ha fet molt de camí en aquesta direcció. Entre d'altres, Carod-Rovira va donar-hi un gran impuls i va remoure moltes coses, però totes les dades apunten que hi ha molta feina a fer"

Creu també Muñoz que "L'independentisme encarna avui el projecte amb més consens en la societat catalana, i ha aconseguit una certa transversalitat a còpia de superar moltes barreres, reals o imaginades. Però encara hauria d'aspirar a ser més transversal, per trencar l'espectre de l'empat infinit i bastir una majoria qualificada. Quantitativament i qualitativament. I això passa, com diu sovint el mateix Cuixart, per compartir el projecte i estar disposat a transformar-te a tu mateix en aquest procés".

 

No obstant ens diu Muñoz que "Certament, si es plantegés com un exercici a curt termini, seria ingenu pensar que aquesta campanya -o gestos com el de la Nit de Santa Llúcia- pot provocar canvis substancials i immediats en els alineaments polítics a casa nostra. Però fa l'efecte que el plantejament de Cuixart, i d'Òmnium, és precisament defugir el curt termini i aixecar la vista més enllà dels propers mesos, que seran intensos i crucials, però amb sort representaran només el principi".

 

I conclou "És una aposta arriscada, perquè depassa els límits del que tradicionalment havia fet Òmnium. I d'aquí les crítiques. Però és difícil pensar en una línia estratègica més fidel a la concreció, avui, de la missió fundacional d'Òmnium Cultural. És necessari que hi hagi actors rellevants, ben organitzats i amb capacitat d'incidència que vagin més enllà de les servituds de la immediatesa política. Que es fixin en els corrents de fons, i no en les petites ondulacions superficials que sovint ens distreuen en excés"

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat