Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 2 de de juny del 2011 | 18:53
Recull de premsa · Seguretat

Miquel Sellarès: "La policia comença cansar-se de pagar els problemes causats pels polítics'"

El President del CEEC tracta, en el seu article quinzenal al diari AVUI, la vida, i sobretot l'obra escrita, d'en Jaume Curbet, tot relacionant-la amb les polèmiques que viu el nostre país al voltant de les actuacions policials.

Miquel Sellarès

CEEC · Sellarès comença l'article tractant de la celebració del Dia de les Esquadres, del que, demà dia 3 se'n celebra l'acte central, i de la importància d'aquest, tot afirmant que "és, doncs, un acte positiu al qual caldria donar més projecció" afegint encara "però un cos policial d'una nació que encara no gaudeix d'estat propi necessita més que altres dels referents que ajuden a difondre i projectar l'autoestima en una societat que, tot i els canvis que s'han anat produint, encara no és prou madura, no té sentit d'estat i veu els cossos policials com uns elements al servei dels poderosos i no al servei de tots i cadascun dels ciutadans i les ciutadanes". I aclareix, "no es tracta d'imposar a la nostra policia el todo por la patria. No és això, es tracta d'inculcar-los la defensa de les nostres institucions i d'un model policial d'arrels absolutament diferents de les que durant 40 anys la imatge del policia va reflectir al nostre país".

 

Feta aquesta introducció, Sellarès passa a analitzar la figura de Jaume Curbet "una persona fonamental en crear aquest cos policial fou el gran amic i company Jaume Curbet (1952-2011), que només fa uns dies que ens ha deixat, però que, afortunadament, va generar tota una obra escrita que hauria de ser d'obligada pedagogia a l'Institut de la Seguretat Pública de Catalunya. A més, caldria afegir a la seva obra tot el seu mestratge també d'honestedat, de discreció, d'humilitat, i la seva capacitat de fer-nos vibrar en uns anys en què, siguem clars, pocs creien en la possibilitat de crear una policia pròpia i, menys encara, un model de seguretat públic català".

A continuació, demana que "ara, doncs, que celebrarem el Dia de les Esquadres de Catalunya, podria ésser un bon moment per retre un compromès homenatge a Jaume Curbet i Hereu. La nostra policia té fonaments i Curbet és un d'ells, com ho va ser històricament el coronel Escofet, que va mantenir en la llarga nit del franquisme l'esperit d'uns cossos de seguretat de la Generalitat de Catalunya. La nostra policia ha passat uns últims anys difícils. Quan els dirigents polítics d'Iniciativa per Catalunya, possiblement de bona fe, van intentar fer experiments, el que van aconseguir és crear una de les crisis més profundes que ha tingut el nostre cos policial des de la seva refundació als anys vuitanta. Actualment, el conseller Felip Puig, que ha trobat la catifa ben posada perquè el cos dels Mossos d'Esquadra l'acceptés, està tenint una actuació correcta i, especialment, en els fets succeïts aquestes darreres setmanes, ja que ha transmès el que mai ha de deixar de fer un dirigent polític que té la responsabilitat de dirigir les forces de seguretat d'un país, que és que les seves dones i els seus homes tinguin la percepció i la seguretat que els seus comandaments polítics estaran darrere d'ells en els èxits i en els fracassos".

Davant aquesta situació, Sellarès afirma que "és, doncs, el moment de plantejar-nos seriosament, a mitjà termini, que Catalunya tingui un sol comandament operatiu que fusioni l'acció de la policia de Catalunya sumant les nostres policies locals i la policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra. El somni no acomplert d'en Jaume Curbet, tot i que ell ho veia no com un gran cos, sinó com un cos molt a l'estil del model britànic, és a dir, descentralitzats, però coordinats. No obstant això, per afrontar els reptes de futur, a més a més de la necessària higienització que cal fer a la Guàrdia Urbana de Barcelona, que és un dels darrers reductes del passat, i de deixar clar quin paper han de tenir els cossos i forces de seguretat de l'Estat".

L'article finalitza amb una reflexió sobre els incidents de la setmana passada a la Plaça de Catalunya de Barcelona: "Els incidents d'aquests últims dies, com els de fa uns mesos amb la qüestió de Bolonya, ens haurien de fer entendre que hi ha coses que no fem bé. No només des de la societat, sinó també des dels mitjans de comunicació. Crec que hauríem de reflexionar en la possibilitat d'organitzar unes jornades, que jo batejaria com a Jaume Curbet, perquè el nostre model policial té dificultats d'implantació i aquestes es repeteixen tant amb el govern tripartit com ara amb el de CiU. Cal que hi pensem".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat