Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 3 de de setembre del 2013 | 18:21
Recull de premsa

Requejo: "Catalunya té prou pes econòmic i cultural per ser una referència política internacional"

"Si la majoria de ciutadans segueixen mantenint una posició clara en favor de la consulta i de la independència, i els lideratges polítics i civils es mantenen [...], l'emancipació del país pot ser imparable. La democràcia és sempre un camí obert a millores. Especialment a Europa".

El catedràtic Ferran Requejo ha sentenciat que actualment Catalunya viu una fase "decisiva" perquè s'obre l'opció al país de "situar-nos en el món des de la nostra personalitat nacional diferenciada".

"Aquesta fase s'emmarca en el desenvolupament de les democràcies liberals del segle XXI i de la UE. Sabem que la realitat no acostuma a coincidir amb el que les lleis diuen que és la realitat. I també que la democràcia i la legalitat sovint estan dotades de tensions internes, especialment en estats caracteritzats per forts components de pluralisme nacional. Legitimitat democràtica i legalitat constitucional no sempre resulten components harmònics" ha continuat explicant.

Requejo ha indicat a l'article Pensar-actuar amb ulls internacionals que la consulta "és un camí per sortir de l'atzucac polític actual" i que "seria un indicador de qualitat democràtica, com la que mostren el Canadà o el Regne Unit": "Si la consulta no es pot fer, caldrà passar a vies alternatives i al marc de les institucions internacionals. Es tracta de vies pacífiques però també clares i basades en la legitimitat liberal i democràtica".

Sobre les regulacions internacionals, l'autor de l'article ha dit que Catalunya compleix tots els criteris orientatius en el moment de resoldre tensions territorials, i que aquests són: "Que siguin democràtics, que mantinguin una noció inclusiva de ciutadania, que siguin estats viables i que contribueixin a l'estabilitat geopolítica". Finalment Requejo ha conclòs que "tot apunta que l'Estat no farà cap pas per establir una consulta pactada" per la qual cosa "en algun moment es produirà una ruptura política i legal després d'una decisió democràtica que porti a una declaració d'independència".

"El més important d'una declaració d'independència no és la declaració, és la independència. Cal fer la declaració quan la independència es pugui sostenir. És una qüestió de facticitat, no de retòrica. Agències d'Estat pròpies, mobilització ciutadana, lideratge polític i procés d'internacionalització. Madrid és molt petit al costat del món. I Catalunya té prou pes econòmic i cultural per ser una referència política internacional" ha sentenciat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat