Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 15 de de novembre del 2011 | 16:52
Recull de premsa · Política

Cardús: "Els resultats de diumenge explicaran una realitat, barreja d'obligació, mandra i desconcert"

"Diumenge la gent anirem a votar amb la mateixa sensació d'obligació i de mandra que molts sentien davant el compliment del precepte que fa cinquanta anys omplia les esglésies".

Salvador Cardús

A un article publicat al diari Ara, Salvador Cardús, sociòleg i membre de l'IEC, ha lamentat que avui dia existeixin molts motius que perpetuen "la impossible connexió de la immensa majoria de ciutadans amb les campanyes electorals". "Toni Soler, diumenge ─ha continuat─, n'esmentava algunes de relacionades amb les formes comunicatives: mítings de teatralitat fingida amb figurants d'eufòria artificial; vídeos electorals que ens remeten a les èpoques del "Omo lava más blanco"; eslògans transversals i intercanviables; debats televisius que no són ni debats ni televisius...".

El sociòleg, però, ha aprofundit en una altra raó, "gravíssima", que és la "incultura política del ciutadà, i no només en els estrats socials més modestos": "Només cal sentir converses al tren o al mercat per fer-se càrrec del gran joc dels disbarats que es produeix entre el per aquí m'han dit dels polítics i el per allà m'han respost dels votants".

L'autor de l'article Obligació, mandra i desconcert ha afirmat que una altra raó de la desconnexió "és la dramàtica frivolitat de molts dels que ens dediquem al comentari i l'anàlisi política", i també la "dificultat que té la política actual per assenyalar horitzons prou ambiciosos i alhora prou creïbles per merèixer l'atenció il·lusionada i confiada del ciutadà".

Un veritable lideratge polític hauria de tenir visió i missió, és a dir, una oferta d'horitzó i de propòsit"

"Quan un polític fa una llista [...] de promeses ─ha sentenciat Cardús─ sobre assumptes corrents, només sembla un venedor de fira. Quan fa propostes tècniques d'intervenció minimalista sobre el mercat o l'administració pública, no tenim cap criteri per saber quina eficàcia tindran. Quan promet que ens traurà de la incertesa, sabem que menteix, perquè la incertesa sempre ha format part de la vida, i quan ha semblat que la teníem controlada és perquè ens enganyàvem". Cardús ha conclòs l'article dient que un veritable lideratge polític "hauria de tenir visió i missió, és a dir, una oferta d'horitzó i de propòsit", una realitat que, pel moment i segons l'autor de l'article, els partits actuals "no l'ofereixen".

"Diumenge la gent anirem a votar amb la mateixa sensació d'obligació i de mandra que molts sentien davant el compliment del precepte que fa cinquanta anys omplia les esglésies. El mossèn parlava llatí, les beates passaven el rosari i els homes sortien a fora a fer el cigarret a l'hora del sermó en llengua vernacle. Els resultats de diumenge explicaran exactament aquesta realitat, barreja d'obligació, mandra i desconcert" ha dit.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "El control de l'avenç cap a la independència de Catalunya ja fa temps que s'ha escapat de les mans de l'Estat"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Vista la inutilitat del recurs a la por, ara tracten de burxar per provocar en el secessionisme com més divisions millor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús:"El xoc polític en cap cas es resoldrà definitivament per la via autoritària. I el primer que caigui en aquesta temptació en serà el perdedor"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "No hi ha marxa enrere"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Sabíem que per arribar a la independència caldria que hi hagués gent disposada a anar a la presó"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A diferència del procés de transició a la democràcia, l'èxit o el fracàs del procés fins a la independència de Catalunya ja no és podrà construir sobre la desmemòria"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Per a la ironia a la independència"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "A hores d'ara, qui no tingui clar que la independència només és possible amb una ruptura unilateral amb l'Estat és que, per acció o omissió, amb consciència o sense, la vol sabotejar"
Recull de premsa · Política
Cardús: "El conflicte entre Espanya i Catalunya no es pot resoldre amb diàleg. S'ha fet tard"
Recull de premsa · Política catalana
Cardús: "Tot, perquè som una nació"
Indica publicitat