Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 25 de d'agost del 2010 | 15:43
Recull de premsa · Política

Jaume Bosch: "Una opció neocomunista no té sentit per a ICV"

Barcelona · Les tesis neocumunistes de Zizek o Alain Badiou no han fet forat a Catalunya. Pel president del grup parlamentari d'ICV, Jaume Bosch, resulta molt més atractiu l'ecologisme i la igualtat de gènere. En una entrevista publicada al setmanari El Temps, Bosch afirma que "a Iniciativa no creiem que cap mena de neocomunisme sigui avui una oferta atractiva per a modificar les coses, i ens situem en un altre àmbit, que és el del Partit Verd Europeu i de seguir molt de prop determinades experiències de l'esquerra llatinoamericana". Bosch destaca que ICV ha fet "una evolució des d'un partit eurocomunista -el PSUC- fins a Iniciativa per Catalunya-Verds i la integració en el Partit Verd Europeu". Subratlla que això és "un fenomen anòmal en l'esquerra europea", ja que només hi ha un altre cas, el de l'holandès GroenLinks, que és la fusió de l'antic partit comunista holandès i els verds.

Segons Jaume Bosch, ICV ha fet un itinerari, tot partint de l'eurocomunisme, fins a abandonar les tesis comunistes clàssiques i temptejar tres noves vies, que són les següents. Una, "tot el moviment altermundista (Fòrum de Portoalegre i Fòrum Social Mundial), tot allò que ha anat configurant una esquerra social, molt heterodoxa, molt plural i molt alternativa al model capitalista". Un segon element són "els verds", tenint com a punt de referència els Verds alemanys. I l'altra iniciativa és "la Sinistra Ecologia Libertà", que segons Bosch és "un partit petit que aglutina sectors de l'antic Partit Comunista Italià amb sectors ecologistes i sectors nous".

Sobre IU, Bosch creu que "quan alguns parlen de la refundació d'IU, pensen a tornar a ser un partit comunista o neocomunista" i això li sembla "un error terrible perquè la gent d'esquerres de Catalunya i d'Espanya no demana una visió comunista sinó una visió d'esquerres moderna, innovadora i connectada amb la societat actual". Creu que aquesta és una de les causes de la seva decadència: "En uns moments de crisi econòmica, en uns moments en què el PSOE fa la política que fa hauria de ser lògic que una força situada a l'esquerra del PSOE tingués un creixement -no únicament de vots, també qualitatiu- que a Espanya no veiem". Creu que no hi és perquè "el missatge neocomunista no és atractiu i molt menys per a la gent jove". Això no vol dir, segons Bosch, no ser radical, ja que "pots ser radical d'esquerres, ecologista o allò que vulguis però no pots donar com a alternativa un model comunista que ha demostrat el seu fracàs en fer incompatible un model econòmic amb la llibertat i la democràcia". En aquest sentit, afirma que "qualsevol projecte polític que no tingui molt present aquesta idea de democràcia té molt poques possibilitats".

D'altra banda, Bosch creu que la crisi en profunditat del capitalisme és precisament "que no és sostenible". Assegura que "una cosa són les crisis estrictament econòmiques que vivim, però fins i tot aquestes crisis, des de la nostra perspectiva, només tenen solució amb un canvi de model productiu, un canvi de model de desenvolupament radical que tingui en compte els factors ambientals".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat